Коментар заступника Голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрея Миколая Данилевича щодо його кримінального переслідування

12 квітня 2024 року співробітниками СБУ було проведено обшук по місцю мого проживання у Київській області. Мене підозрюють в розпалюванні релігійної ворожнечі і у виправдовуванні та глорифікації російської агресії, які нібито обґрунтовуються моїми публікаціями в Телеграм-каналі проти захоплення храмів УПЦ ще у 2022 році. Найближчим часом буде вирішуватись питання про обрання запобіжного заходу.
Вважаю кримінальне переслідування стосовно мене політичним і пов’язаним із моєю діяльністю у Відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Будь-які звинувачення щодо моєї нібито протиправної діяльності відкидаю і вважаю їх безпідставними і абсурдними, а з матеріалів врученого повідомлення про підозру не вбачається складу злочину, передбаченого статтями, які мені інкримінують. В той же час хотів би зазначити, що моя патріотична позиція всім відома.

Також наголошую, що згідно з Конституцією України особа вважається невинуватою доки її вину не буде доведено у суді, а підозра це є думка слідчого про те, що особа вчинила злочин, в той же час інформація про проведення обшуку та вручення підозри на інформаційних платформах правоохоронних органів та ЗМІ подається як завершений факт злочину чи протиправних дій.

Окрім того вважаю, що вручення підозри є кроком для подальшого тиску, що б через обрання запобіжного заходу ізолювати мене від виконання своїх обов’язків з міжнародної діяльності та втручанням у діяльність релігійної організації з метою перешкоджання моєї діяльності як представника УПЦ.

Оскільки СБУ на своєму сайті опублікувала деякі фото з обшуку, що на думку моїх адвокатів є процесуальним порушенням, то дозволю собі так само дати публічне пояснення для суспільства опублікованих матеріалів.

Щодо фото читацького квитка в російську історичну бібліотеку на моє ім’я. Так, я був студентом і навчався між 1998 і 2003 роком в духовній академії в москві, і мав як студент читацький квиток в бібліотеку. Це факт моєї біографії, і нічого протизаконного в цьому не вбачається.

Щодо фото страхового (пенсійного) свідоцтва з рф з натяком на те, що нібито в мене є російське громадянство. Немає і ніколи не було в мене російського громадянства, про що вже раніше говорив. Я навчався і проживав в росії задовго до війни і, як іноземець, мав відповідну реєстрацію та страховку в цій країні. Так само сьогодні мільйони українців, які як біженці виїхали закордон, зокрема в країни Європи, також оформлюють подібні документи в країнах перебування, залишаючись при цьому громадянами України.

Щодо фото документу з дипломатичної академії рф про проходження короткого курсу англійської мови. Це були звичайні курси англійської мови початкового рівня, які я відвідував і які фізично читалися при згаданому навчальному закладі, і не більше того.

Також ще раз наголошую, що відкриття парафій УПЦ закордоном, про що також згадано на сайті СБУ в негативному ключі, відбувається на виконання рішення Собору УПЦ від 27.05.2022 року, повністю самостійно, незалежно від впливів будь-яких зовнішніх центрів, і є відповіддю нашої Церкви на духовні потреби віруючих, які внаслідок російської агресії виїхали закордон, а тому звинувачення в тому, що нібито це є проросійська мережа парафій чи на цих парафіях розповсюджуються проросійські наративи є неправдою. Наші віряни потребують своєї рідної Української Православної Церкви закордоном.

Дякую всім вам, дорогі брати і сестри з України і з-закордону, за слова підтримки, які я вже отримую і за ваші молитви. Прошу підтримувати мене вашими молитвами і надалі. Нехай Господь укріпить нас всіх в захисті нашої країни і в єдності та підтримці один одного.

 

Переглядів: 712

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів