Клірик Кіпрської Церкви відвідав православні громади Західної України, які втратили храми (+фото)

З 6 по 9 червня 2019 року в Українській Православній Церкві перебував секретар Тамасоської єпархії Кіпрської Православної Церкви архімандрит Нектарій (Бакопулос), який у супроводі заступника Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрея Миколая Данилевича відвідав окремі парафії трьох західноукраїнських єпархій, що постраждали внаслідок церковного рейдерства.

6 червня, у день Вознесіння Господнього, архімандрит Нектарій разом з протоієреєм Миколаєм Данилевичем зустрілись з постраждалими вірянами внаслідок силових дій прихильників «ПЦУ» в Рівненській єпархії. Гості співслужили за Божественною літургією у церковному будинку села Копитів Корецького району, а також відвідали парафії сіл Курозвани, Мнишин (Гощанського району), П’ятигори, Глинськ (Здолбунівського району) та села Розваж (Острозького району).

7 червня священнослужителі відвідали Волинську єпархію. Розпочався візит із зустрічі з єпископом Волинським і Луцьким Нафанаїлом. Протягом дня гості відвідали громади православних християн у селах Брониця, Нуйно та Раків Ліс Камінь-Каширського району, молитовно підтримуючи віруючих людей та священників, у яких були відібрані храми, разом з ними молилися за мир в Україні та за єдність Світового Православ’я у тимчасових храмах та “храмових хатинках”.

8 червня архімандрит Нектарій та протоієрей Миколай відвідали три парафії Тернопільської єпархії в Шумському районі, котрі пережили силові захоплення храмів, а саме парафії у селах: Матвіївці, Малі Дедеркали та Людвище.

Під час спілкування з прихожанами на згаданих парафіях архімандрит Нектарій розповів, що приїхав в Україну аби на власні очі побачити те, про що раніше читав лише в засобах масової інформації, зокрема про життя та стояння у вірі та вірності Церкві українських православних християн, в яких силою були відібрані храми.

«Саме тому я тут, серед вас. Для того щоб подивитись на ситуацію в Україні не через інтернет, а мати особистий досвід, особисті враження цієї ситуації, яка склалась та передати цей досвід християнам Кіпру. Щоб вони знали з перших вуст, що саме відбувається в Україні», – сказав гість з Кіпрської Православної Церкви.

Спілкування з людьми, які пережили силові захоплення храмів, образи і неприйняття односельцями, вийшло теплим і відвертим. Віруючі розповідали гостю з Кіпру про наболіле, просили порад і духовної підтримки.

“Ви знаходитесь в істинній, справжній та канонічній Церкві, тому не маєте боятись нічого”, – саме з такими словами підтримки звертався архімандрит Нектарій до вірних нашої Церкви.

«Усі негаразди, які ви зараз переживаєте, не мають похитнути вашої віри в Бога. Ви маєте стати більш динамічними і більш гарячими. Господь випробовує вас у такий спосіб, щоб побачити віру і показати іншим, що означає, коли людина вірить у Бога», – говорив архімандрит Нектарій до гонимих прихожан.

У своїх промовах отець Нектарій закликав прихожан бути спокійними, мирними, але й настійливими та твердими, а також перебувати в Церкві під омофором  Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«Хочу вас запевнити, що у своїй боротьбі за чистоту віри ви не одні. Наш Предстоятель Архієпископ Хризостом зробив ряд подорожей до Предстоятелів інших Православних Церков світу для того, щоб обговорити та знайти шляхи вирішення українського церковного питання та зцілити рану розколу», – зазначив архімандрит Нектарій.

У свою чергу, віряни розповідали гостю із Кіпру про своє наболіле, просили порад та духовної підтримки. На завершення зустрічей архімандрит Нектарій резюмував:

«Я отримав від вас більше сил, ніж дав вам, адже ви живете у Церкві, що переживає гоніння. Ваша боротьба дасть духовні плоди. Ви вже є прикладом сповідництва, свідченням вірності Церкві Христовій. Сповідництво віри, яке ви переживаєте нині, є прикладом не тільки для Кіпрської Церкви, а й для всього Вселенського православ’я, що живе в умовах більшого релігійного комфорту».

8 та 9 червня архімандрит Нектарій (Бакопулос) та протоієрей Миколай Данилевич відвідали Свято-Успенську Почаївську Лавру, де молилися за Всенічним Бдінням та співслужили за Божественною Літургією, а також мали окрему зустріч з намісником Лаври – митрополитом Почаївським Володимиром. В лаврських богослужіннях, а також в зустрічі з намісником Лаври взяли участь священнослужителі з Сербської та Польської Православних Церков, які в перебували в ці дні в Лаврі у якості паломників.

9 червня, після недільного богослужіння у Лаврі, архімандрит Нектарій (Бакопулос) разом з протоієреєм Миколаєм Данилевичем відвідали село Розтоки, Кременецького району (Тернопільської області), де поспілкувалися та підтримали місцеву православну громаду Української Православної Церкви. Цим візитом і закінчилося їхнє перебування в Західній Україні.

Див. також: Клірик Кіпрської Православної Церкви приїхав на Рівненщину підтримати постраждалі внаслідок рейдерства «ПЦУ» парафії

Переглядів: 90

This post is also available in: Англійська, Грецька

Перейти до панелі інструментів