Пасхальне привітання митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія вірним Української Православної Церкви в діаспорі

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Із цим тріумфальним вітанням на вустах ми, дорогі отці, брати і сестри, сьогодні радіємо, оспівуючи нашого Спасителя, адже нині найвеличніше та найпрекрасніше із торжеств всього світу — Христове Воскресіння!

Шлях до Гробу Господнього, звідки променить Божественне сяйво Христове, був важким і стражденним: нашого Спасителя зрадили, над Ним знущалися і неправедно осудили, Його розіп’яли поміж розбійників. Втім, здолавши владу пекла, Господь все одно відчиняє нам ворота Свого Раю, непослухом втраченого нашими прабатьками Адамом та Євою.

Радість Воскресіння сяє тепер в кожному віруючому серці. Ця радість не має меж та кордонів. І навіть опинившись далеко від рідних домівок, ми все одно об’єднані Воскреслим Христом. Він зібрав нас навколо Себе, щоб поруч із Ним ми не впадали у відчай, цілковито розуміючи, що саме у Христі наше спасіння, наша надія і наш вірний шлях, яким єдиним необхідно звершувати свою земну мандрівку назустріч вічності.

Земна дорога кожного із вас, хто нині вимушено перебуває закордоном, була несправедливо і трагічно скоригована жахливою війною, яку російська влада розв’язала проти квітучої та мальовничої України і її миролюбних громадян. Проте у цих важких обставинах вашого життя Свята Церква, Яка є Нареченою (Еф. 5, 25-27) Того, Хто нині смерть подолав і диявола знищив, не зашилась осторонь, переживаючи разом із вами дні горя і радості, миті скорбот і щастя, хвилини сліз і втіхи.

Українська Православна Церква, як Христова Церква українського народу, постійно перебуває із українцями і на території нашої суверенної держави, і далеко за її межами. Десятки священників нашої Церкви зараз звершують свою пастирську місію в країнах Західної Європи, де молитовно і духовно підтримують наших співвітчизників, кожен із яких лине до храму, аби піднести свої благання до Бога разом зі своїми братами і сестрами українцями. Це важливе єднання духовенства і вірян нехай завжди буде для вас втіхою!

Своїм Всесвітлим Воскресінням наш Спаситель здолав владу пітьми, а Своєю Божественною силою Він зруйнував ворота пекла. Усвідомлюючи це, будемо якомога більше нести світло в своєму житті, долаючи на своєму шляху ворожі підступи зла. Христос воскрес! Цей безумовний факт нехай слугує всім нам натхненням до життя, що буде базуватися на Євангельських істинах любові, віри, добра і наповненням кожного нашого дня благочестям. Саме Великодня радість нехай завжди нагадує нам про те, що наші зусилля не є марними, тому що всі наші добрі справи слугують виконанню заповіді Христової та заради слави Його Небесного Отця (Мф. 5, 16).

Бажаю всім нам, дорогі отці, брати і сестри, щоб Світло Живоносного Гробу Христа завжди осяювало наші душі та зігрівало серця. Всі ми перебуваємо у Святій Церкві, що об’єднує у єдине ціле разом із нашим Люблячим Спасителем — Первістком померлих, Який сьогодні повстав із мертвих (пор. 1 Кор. 15, 20).

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

 + Мелетій,

Митрополит Чернівецький і Буковинський,

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків

Української Православної Церкви

 

 

місто Чернівці

Пасха Христова 2024 р.

Переглядів: 24

Перейти до панелі інструментів