Співробітник ВЗЦЗ УПЦ взяв участь у зустрічі ВРЦіРО з архієпископом Кентерберійським

6 лютого 2024 року відбулася зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦІРО) з делегацією Церкви Англії на чолі з архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі. З благословення Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополита Чернівецького в Буковинського Мелетія у зустрічі взяв участь співробітник Відділу С. М. Бортник.

У своєму виступі С. М. Бортник звернув увагу на небезпеку копіювання зразків церковно-державних відносин Росії в умовах демократичної України, що ведуть до обмеження існування окремих конфесій та навіть до можливої заборони їхнього легального функціонування.

С. М. Бортник також згадав про великого попередника нинішнього глави Церкви Англії – архієпископа Ансельма Кентерберійського (ХІ-ХІІ століття), який двічі був змушений на досить тривалий період залишати Англію через тиск тогочасної державної влади, яка намагалася впливати на призначення на церковні посади. В цьому сенсі, на думку виступаючого, і сьогодні для української влади важливо не повторювати помилки минулого та усвідомлювати, що церковні спільноти, найбільшою з яких в Україні є Українська Православна Церква, мають унікальне духовне значення та мають користуватися автономією у внутрішньому житті. У такому випадку вони зможуть більш повно послужити на благо суспільства через своє служіння потребуючим, особливо в ситуації триваючої в Україні війни.

Переглядів: 54

Перейти до панелі інструментів