Предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини підтримав Українську Православну Церкву

ЗВЕРНЕННЯ У ЗВЯЗКУ З ГОНІННЯМ НА УКРАЇНСЬКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ

У дні п’ятої седмиці цьогорічного Великого посту, коли відбувається кульмінація духовного покаяння православних християн, також проходить і кульмінація несправедливих і невибачених утисків Української Православної Церкви з боку української державної влади. Це переслідування, яке триває вже кілька десятиліть і має на меті замінити канонічну Церкву розкольницькими структурами, значно посилилося після початку військового конфлікту між Україною та Росією, а останніми днями набуло характеру спроби ліквідації.

Українська Православна Церква на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм завжди заявами декларувала і доводила свою аполітичність і національний характер. Незважаючи на це, вона залишалася об’єктом незліченних нападок і спроб її дискредитувати. Кампанія ненависті проти представників і вірян Української Православної Церкви завершилася цими днями наказом про вихід чернечої братії Києво-Печерської лаври з обителі.

Якось апостол Яків запитав своїх сучасників: «Чи з одного джерела тече солодка і гірка вода?» Чи може фігове дерево родити оливи, а виноградна лоза — смокви?» (Як. 3, 11). Стосовно дій, які систематично вчиняє держава проти Української Православної Церкви, доречним є запитання: “Чи припустимі у вільному і демократичному суспільстві залякування та переслідування, порушення громадянських прав та обмеження релігійної свободи”?

Сучасну Голгофу Української Православної Церкви – переслідування її духовенства та знущання над вірними – не забуде ні Бог, ні історія. Людські слова підтримки та участі з боку Православних Церков-сестер не можуть усунути всієї шкоди, кривд і ран, завданих досі. Тому я звертаюся до Бога зі словами молитви з анафори св. Василія Великого: «Пом’яни, Господи, владу цивільну і державну. Даруй їм надійний і міцний мир. Говори в їхніх серцях добре про Твою Церкву і про весь Твій народ, щоб під їхнім задоволеним правлінням ми могли жити тихим і мирним життям у всій побожності та святості!»

Ростислав, архієпископ Пряшівський, митрополит Чеських земель і Словаччини

Переглядів: 327

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів