Представник УПЦ відвідав Ватикан у складі делегації ВРЦіРО

З 24 по 26 січня 2023 року відбувся візит офіційної делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) до Ватикану. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву у складі делегації ВРЦІРО представляв заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків протоієрей Миколай Данилевич.

24 січня відбулася зустріч української міжрелігійної делегації з Головою Папської Ради з міжрелігійного діалогу кардиналом Мігелем Аюзо. Того ж дня члени делегації відвідали собор Святої Софії УГКЦ в Римі, а ввечері відвідали Посольство України при Святому Престолі.

25 січня делегація була прийнята Папою Римським Франциском в Залі аудієнцій ім. Папи Павла VI. Під час спілкування глави та представники Церков і релігійних організацій України засвідчили важливість єднання зусиль релігійних діячів України та світу в протистоянні російській агресії проти України задля досягнення перемоги правди та встановлення справедливого миру. Члени делегації відзначили важливість молитовної та моральної підтримки, яку український народ отримує від Папи, а також подякували за надану гуманітарну допомогу, яка продовжує надходити. Понтифік у своєму слові, зокрема, сказав: «Я вважаю Божою благодаттю те, що всі ці ініціативи ви ухвалюєте і реалізуєте разом, як брати. Це є конкретним свідченням про мир в країні, яка страждає від війни. Ваші діяння, здійснені з наполегливістю і мужністю, ефективно готують завтрашній день, день миру, в якому економічні та політичні інтереси, що породжують війну, нарешті поступляться місцем спільному благу народів. Щодня я молюся про це». На пам’ять про зустріч представники української делегації подарували Папі Франциску картину із зображенням мирної України, намальовану українськими дітьми, та зменшену копію скульптури Архистратига Михаїла – покровителя Києва, встановленої у парку «Володимирська гірка» у столиці України. Зі свого боку Папа Франциск подарував делегації збірку своїх промов, присвячених Україні.

Того ж дня відбулися зустрічі делегації ВРЦІРО з Державним секретарем Ватикану кардиналом П’єтро Пароліном та Секретарем з міжнародних відносин з державами архієпископом Полом Річардом Галлахером, а також з Головою Папської Ради з питань сприяння християнській єдності кардиналом Куртом Кохом.

Під час зустрічі з Папою та згаданими високими представниками Ватикану протоієрей Миколай Данилевич висловив вдячність за підтримку України та допомогу, яку надає Католицька Церква, а також окремо за надання храмових приміщень українським православним громадам в Європі, які зараз активно створюються, в тому числі й в Італії, з огляду на масову еміграцію українців. Папа і керівництво Державного секретаріату Ватикану також були проінформовані про останні законодавчі ініціативи в парламенті України, які фактично спрямовані на запровадження обмежувальних заходів та подальшого припинення діяльності Української Православної Церкви, що суперечить Конституції України та міжнародному праву. Представники Ватикану висловили занепокоєність можливістю застосування колективного покарання цілої конфесії за індивідуальні порушення закону окремими священнослужителями. Також під час зустрічей зі сторони представників Ватикану звучали твердження щодо засудження будь-яких переслідувань на релігійному ґрунті, а також щодо важливості взаємної співпраці між конфесіями та єднанні в різноманітті.

Того ж дня ввечері делегація відвідала вечірнє богослужіння з нагоди тижня молитов за єдність християн в базиліці святого Павла за мурами.

26 січня делегація ВРЦіРО відвідала дітей в педіатричній лікарні «Bambino Gesu» («Дитятко Ісус» – італ.), а також поспілкувалася з лікарями та керівництвом лікарні на чолі з президенткою пані Маріеллою Енок. Завершився візит підсумковою прес-конференцією.

Переглядів: 554

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів