Данська преса про громаду УПЦ в м. Хольстебро

7 та 10 січня 2023 року були опубліковані повідомлення в щоденній газеті «Holstebro-Struer» та «Viborg Folkeblad» щодо звершення різдвяних святкових богослужінь для українських парафій в місті Хольстебро, якою, з благословення Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, опікується протоієрей Євгеній Мартинюк.

У двох замітках з такими заголовками «Українське Різдво святкують у старій каплиці лікарні: – Зустрічаємось у церкві та отримуємо надію на майбутнє» та «Велика явка на Українське Різдвяне богослужіння», йдеться про згуртованість українців, любов до Церкви, взаємодопомогу одне одному, особливо постраждалим від війни. «Крім релігійної мети богослужінь, церква в Хольстебро стала також місцем збору нових біженців, яким постійні українці допомагають облаштуватися в данському середовищі», – йдеться у повідомленні. Місцевий лютеранський священик Ганс Вестергаард Єнсен, який допоміг транспортом людям, аби дістатися місця проведення богослужіння, теж з розумінням відноситься до потреби українців, «які знаходяться далеко від дому», в єднанні навколо церкви.

У одному із текстів наголошується про відмінність святкування Різдва православними українцями і данцями. Українці вбачають в цьому не тільки сповідання власної віри, а й самовираження через зустріч рідних людей на чужині. «Для нас, хто живе далеко від України, церква дуже важлива» – каже Іван Ничипорук. Також підкреслено особливості святкування Різдва українцями: «Святкування Різдва у нас починається 6 січня, коли ми йдемо до церкви на службу.  Напередодні Різдва не можна їсти ні м’яса, ні молока, ні яєць.  На саме Різдво (7 січня – ред.) ми йдемо до церкви, а потім збираємося на спільну трапезу, також діти традиційно виходять співати про Різдво».

«Чудово, – зізнається Іванна Іваніцька – одна з ініціаторів створення української православної парафії в Данії, – що ми можемо розмовляти з Богом своєю мовою. Ми можемо разом говорити тут, у церкві, і ми можемо разом молитися за мир в Україні. Біженці, які живуть у Данії, також можуть певним чином відчути, що вони вдома, коли зустрічаються з нами тут, у церкві». Крім того, автор статті відмітив деякі зовнішні аспекти православного богослужіння: «Кімната в якій проходить служба лишилася майже такою, як колись була каплицею…  На стінах, столах і підставках висять, стоять і лежать ікони Ісуса як немовляти, так і дорослого, Діви Марії та різних святих. Тут вишиті килими, свічники з піском із місцем для медово-жовтих воскових свічок і білий стіл, де два співаки разом із маленькою дівчинкою неймовірно гарно співають для служби на високих нотах, до чого додано глибокий бас священика».

Загалом у богослужінні на Різдво у м. Хольстебро взяло участь понад 130 людей.

Нагадаємо, що Помісний Собор УПЦ від 27.05.2022 року в Постанові заявив про необхідність «і надалі розвивати місію за кордоном серед православних українців задля збереження ними своєї віри, культури, мови та православної ідентичності».

 Контакти настоятеля священника Євгенія Мартинюка: +45 22 53 61 20.

Сторінка парафії в мережі Фейсбук: Парафія Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ у Королівстві Данія.

 

Переглядів: 215

Перейти до панелі інструментів