Помічниця Генсекретаря ООН з прав людини: «Закликаємо поважати і забезпечувати недискримінаційне здійснення права на свободу віросповідання»

Помічниця Генерального секретаря з прав людини Ілзе Брандс Керіс, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, висловила занепокоєння внесенням на розгляд українського парламенту двох законопроєктів, «які можуть підірвати право на свободу релігій і переконань, закріпленого в статті 18 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ООН.

«Ми нагадуємо, що відповідно до міжнародного права в галузі прав людини будь-які обмеження права сповідувати свою релігію чи переконання мають бути пропорційними та встановленими законом. Ми закликаємо обидві сторони поважати та забезпечувати недискримінаційне здійснення загального права на свободу думок та їх вільне вираження, на мирні збори, асоціації та віросповідання», – сказала помічник Генерального секретаря ООН.

У листопаді та грудні, за її словами, Служба безпеки України провела обшуки у приміщеннях та місцях відправлення культу Української Православної Церкви. Щонайменше трьом священнослужителям зараз висунуто кримінальні звинувачення, зокрема за державну зраду та заперечення «озброєної агресії» РФ проти України.

«Ми закликаємо українську владу забезпечити, щоб будь-які обшуки у приміщеннях та місцях відправлення культу проводились у повній відповідності з міжнародним правом, щоб особам, яким пред’явлені кримінальні звинувачення, було надано право на справедливий судовий розгляд, і щоб будь-яке кримінальне переслідування не призвело до порушення прав на свободу вираження думок та віросповідання», – наголосила представниця ООН.

Переглядів: 19

Перейти до панелі інструментів