Голова ВЗЦЗ УПЦ відвідав українські парафії в Португалії

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з 30 вересня по 2 жовтня 2022 року Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, в рамках відвідань українських громад у Європі, перебував з візитом в Португалії.

Зокрема, 1 жовтня, митрополит Мелетій звершив Божественну літургію з нагоди престольного свята української парафії на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії у місті Брага, що на півночі країни. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, за старанні труди на благо Святої Церкви митрополит Мелетій возвів настоятеля цієї парафії ігумена Геронтія (Галія) в сан архімандрита. Під час Літургії була вознесена молитва за мир і припинення війни на нашій українській землі та за упокій усіх воїнів, які у цій війні положили своє життя. Низка активних прихожан були нагороджені церковними орденами та грамотами.

Під час перебування в Бразі митрополит Мелетій зустрівся з католицьким архиєпископом міста Хосе Кордейру та подякував йому за допомогу українським біженцям та за надання приміщення для звершення богослужінь. Також митрополит Мелетій поклонився мощам святителів Браги Мартину та Фруктуозу, які просіяли святістю свого життя в VI-VII століттях.

2 жовтня митрополит Мелетій відвідав українську парафію на честь св. Спиридона Триміфунтського у Лісабоні, де звершив Божественну літургію. Голові ВЗЦЗ УПЦ співслужили: настоятель парафії священник Віталій Горзов та гості у священному сані. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, під час Малого входу за Літургією митрополит Мелетій нагородив настоятеля парафії ієрея Віталія Горзова правом носіння хреста з прикрасами. За Літургією також була піднесена особлива молитва за мир на багатостраждальній українській землі, за позбавлення від ворога, за українську владу та військо, яке захищає нашу державу. Після Літургії митрополит Мелетій звернувся до вірних УПЦ зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірянам притчу про таланти та зауважив на тому, що кожний має примножувати ті благодатні дари (таланти), які нам надав Господь, щоб бути достойним чадом Божим.

Під час перебування в Лісабоні Голова ВЗЦЗ УПЦ зустрівся з католицьким патріархом Лісабону кардиналом Мануелем Клементі. Під час зустрічі владика Мелетій подякував кардиналу за всебічну допомогу всім вимушеним переселенцям з України у цей важкий час випробувань для нашої країни, а також висловив слова вдячності за надану можливість звершувати регулярні богослужіння для української громади в одному з храмів португальської столиці. У зустрічі також взяв участь настоятель парафії св. Спиридона Триміфунтського у Лісабоні священник Віталій Горзов.

Переглядів: 354

Перейти до панелі інструментів