Митрополит Антоній звернувся до послів країн ЄС щодо спроб заборони УПЦ в Україні

16 червня 2022 року Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звернувся з листами до Послів країн ЄС, Місії ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій, де проінформував про чисельні випадки незаконних рішень органів місцевого самоврядування України щодо заборони чи призупинення діяльності УПЦ.

Зокрема, останні такі рішення були прийняті Бориспільською міською радою 6 травня 2022 року і Броварською міською радою 13 червня 2022 року.

Як Керуючий справами Української Православної Церкви владика Антоній в листі також згадав, що по всій території України на даний момент налічується 36 таких випадків, зокрема у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській областях.

Митрополит Антоній звернув увагу іноземних дипломатів на те, що подібні заборони суперечать:

  • Європейській конвенції з прав людини, де в п. 1 сказано, що «кожен має право на свободу думки, совісті та релігії; це право включає свободу змінювати свою релігію або переконання, а також свободу сповідувати свою релігію або переконання під час богослужіння, навчання, виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів як одноособово, так і спільно з іншими, як прилюдно, так і приватно».
  • Рекомендаціям 1202 (1993) Парламентської асамблеї Ради Європи (44-та чергова сесія), де в п. 15 говориться, що «світська держава не повинна накладати своїм громадянам жодних релігійних зобов’язань. Вона повинна також сприяти шануванню всіх визнаних релігійних спільнот та пом’якшувати їхні відносини із суспільством у цілому»,
  • Підсумковому документу віденської зустрічі представників держав-учасників наради з безпеки і співробітництва в Європі (19 січня 1989 р.), де в п. 16.1 сказано, що держава зобов’язується «вживати ефективних заходів з метою і запобігання і ліквідації дискримінації осіб чи об’єднань на ґрунті релігії або переконань щодо визнання, здійснення і використання прав людини і основних свобод у всіх сферах громадянського, політичного, економічного, соціального, культурного життя і для забезпечення реальної рівності між віруючими і невіруючими».

За словами владики Антонія, згадані рішення окремих органів місцевого самоврядування «суперечать також ст. 35 Конституції України та п.9 і п. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», оскільки органи місцевого самоврядування не тільки не можуть заборонити діяльність релігійної організації під час воєнного стану, вони навіть не наділені правом порушувати питання про заборону діяльності релігійної організації».

Митрополит Антоній попросив іноземних дипломатів проінформувати уряди своїх країн про згадані випадки порушення в Україні прав людини та права на свободу совісті і віросповідання.

Переглядів: 247

Перейти до панелі інструментів