Пасхальне послання Голови ВЗЦЗ УПЦ митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

ГОЛОВИ ВІДДІЛУ ЗОВНІШНІХ ЦЕРКОВНИХ ЗВ’ЯЗКІВ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО МЕЛЕТІЯ,
МИТРОПОЛИТА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО І БУКОВИНСЬКОГО,
 ПАСТИРЯМ ТА ВСІМ БЛАГОЧЕСТИВИМ ЧАДАМ НАШОЇ
 УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ,
ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ ЗА КОРДОНОМ

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі улюблені у Христі всечесні отці, боголюбиві браття і сестри!

Щиросердечно вітаю всіх вас з величним та радісним днем Світлого Христового Воскресіння – Пасхою Господньою! Цей день йменується «святом із свят і торжеством із торжеств» (Пасхальний канон, Піснь 8).

Напередодні Церква нагадувала нам трагічні події Страсного тижня: зраду Іуди, зречення Петра, страшні муки і розп’яття Христа. Все це притерпів наш Спаситель і Своєю Чесною Кров’ю викупив гріхи всього людства.

Викупивши людські гріхи на Хресті, Господь зійшов до пекла і визволив від його сили древніх праведних людей. Він знищив царство зла і цим дав можливість всім, хто праведно жив на землі, стати учасниками Вічного Життя.

Так саме і кожен з нас має можливість насолоджуватись радістю перемоги життя над смертю. Ця радість наповнює наші серця й сьогодні, хоча навколо ми бачимо біль, смуток і біду, відчуваємо страх і непевність.

Дорогі мої, не впадаймо у відчай, не розгублюймося! Христос воскрес! Багато хто з вас нині опинився далеко від рідного дому і сумує через це, але Господь дає нам надію!

Священники та вірні Української Православної Церкви моляться за своїх співвітчизників, які несуть свій життєвий хрест за межами рідної землі. Співпереживаємо усім вашим труднощам та негараздам і тримаємо молитовний зв’язок з усіма вами, вірними чадами нашої Церкви. Віримо, що Господь за спільні молитви подасть втіху українцям і тут в Україні, і там, за межами нашої Батьківщини.

Війна, що миттєво прийшла на нашу землю, сумом і тугою розриває наші серця. Суцільний біль сковує наші душі, тому щиро просимо Всемилостивого Господа, Який нині Воскрес із мертвих, дарувати нашій землі довгоочікуваний мир і припинення кровопролиття. Маємо надію у Христі на те, що найближчим майбутнім, українці, які через біду покинули рідну землю, зможуть повернутися та продовжувати мирне спокійне життя.

Покладемо уповання на Подателя милості та щедрот Господа і не будемо надіятись виключно на свої сили. «Покладайся на Господа у скорботах твоїх, і Він підтримає тебе», – закликає псалмоспівець Давид (Пс. 54:23). Щодня стараймось промовляти молитву Господню, а її словам «нехай буде воля Твоя», станемо надавати належне значення у своєму житті.

У ці святкові дні пасхальної радості щиро бажаю вам, усім, хто через життєві негаразди перебуває далеко від своєї батьківщини, усім, хто довгий час живе за кордоном, миру, благополуччя духовного та тілесного, братерської любові, стояння в істині, міцного здоров’я та всіх щедрот від Воскреслого Спасителя. Бажаю, щоби кожен, хто знаходиться вдалині від своєї землі, відчував духовну підтримку своїх близьких, своїх родичів, своїх земляків, всіх нас.

Як Своїм славним Воскресінням Христос подолав зло, так і ми, ті, заради кого Спаситель притерпів страшні муки і знищив пекло, повинні перемагати зло у власному житті. Маємо шукати миру у Христі, у своїх душах прагнути з Ним реального єднання через постійне духовне пильнування, виконання Його заповідей, щиру молитву, виправлення своєї схильності до гріха. І тільки тоді мирські страхи і життєві небезпеки не будуть для нас страшними та непереможними, адже ми не самотні – «з нами Бог» (Іс. 8:10).

Нехай світло Живоносного Гробу та радість Воскресіння завжди перебувають у наших серцях.

Станемо єдиними вустами і єдиним серцем зі всією повнотою Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви радісно промовляти: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав».

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 «Благодать Господа нашого Іісуса Христа, і любов Бога Отця і єднання Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь» (2 Кор. 13:13).

Смиренний –

+Мелетій

Митрополит Чернівецький і Буковинський,
Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків
Української Православної Церкви

Київ, Чернівці
Пасха Христова 2022 року Божого

Переглядів: 167

Перейти до панелі інструментів