Вітальне слово представника Антіохійського Патріархату єпископа Селевкійського Єфрема з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі

28 липня 2021 року представник Антіохійського Патріархату єпископ Селевкійський Єфрем, після завершення Божественної літургії в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, виголосив вітальне слово з нагоди 1033-ї річниці  Хрещення Київської Русі.

Нижче подаємо повний текст слова в перекладі українською мовою.

Ваше Блаженство! Блаженніший Митрополит Київський і всієї України! Дорогі владики-архієреї, як місцеві, так і представники Помісних Православних Церков! Ваші Високопреподобія, Преподобія, шановні отці, диякони, монахи і монахині! Представники місцевої влади, возлюблений вірний народе Божий!

Я маю велику радість знаходитися сьогодні і це вперше для мене, між вами в цій прекрасній країні-Україні в день щорічної згадки великої події Хрещення Русі.

З цієї нагоди передаю благословення і вітання від Блаженнішого Іоанна, Патріарха Великого Божого Граду Антіохії і всього Сходу Вам, Ваше Блаженство і всім співробітниками Вашим і Вашій пастві.

Незважаючи на те, що шлях (Вашого народу) до Православ’я розпочався набагато раніше, ще за часів княгині Ольги, ми всі знаємо що християнізація Русі почалася в 988 році, коли великий князь Київський Володимир, який сам незадовго перед тим хрестився в Херсонесі Кримському, повернувшись до Києва, повелів своїм підлеглим, своїм радникам і всім жителям столиці прийняти хрещення в річці Дніпро, яка символічно стала київським Йорданом.

Очевидно, що Володимир, приймаючи християнство, приніс багато користі для свого народу. І ця нова віра позитивно вплинула на весь народ, осучаснюючи та об’єднуючи його, а також віддаляючи його від язичницьких обрядів і осяюючи його всеблагим світлом Божим.

Відповідно, ми не повинні вважати князя Володимира лише великим правителем, але й святим та рівноапостольним, як його назвала наша православна традиція.

Цим хрещенням Древня Русь з центром у Києві, як новий Єрусалим, почала спілкуватися з насліддям всесвітнього Православ’я і збагачуватися від нього, а також збагачувати його.

Саме це прийняття християнства ми прибули сьогодні святкувати і черпати від величі і багатства слов’янського Православ’я.

Многії літа Вам, Ваше Блаженство!

Нехай живе християнська Україна, нехай живе Православ’я!

Єпископ Селевкійський Єфрем,

представник Патріарха Антіохійського і всього Сходу Іоанна

Переглядів: 73

Перейти до панелі інструментів