Чернеча делегація УПЦ зустрілася з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ

1 квітня 2021 року делегація ігуменів та представників монастирів Української Православної Церкви, яка з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія звершує паломництво до монастирів Єгипту, зустрілася з Патріархом Коптським Тавадросом ІІ. Зустріч відбулася в Патріаршій резиденції в Каїрі. На зустрічі був також присутній голова Комісії у справах монастирів, ігумен монастиря преподобного Павла Фівейського, єпископ Даниїл.

Звертаючись з вітальним словом до української чернечої делегації, Патріарх Тавадрос ІІ зокрема сказав: «Я дуже радий візиту делегації Української Православної Церкви в Єгипет. Це ваш перший візит в наші чоловічі і жіночі монастирі, в наші храми”.

Далі Патріарх розповів про основи, на яких будується їхнє церковне життя. “Наша Церква звершує своє служіння Ісусу Христу, базуючись на трьох основах. Першою основою є правильне християнське навчання і просвітництво наших вірян. Другою основою, на якій стоїть наша Церква, є наші чисельні мученики, які проливають свою кров заради Церкви. Ми називаємо нашу Коптську Церкву – Церквою мучеників і, як вона дала мучеників в перші століття і давала протягом всієї своєї історії, так вона дає багато мучеників і в теперішній час. Третьою основою, на якій утверджується наша Церква як свідок Ісуса Христа – це наше монашество. Першим монахом був єгиптянин і перший монастир в світі був заснований на землі Єгипту. І нам було дуже приємно і радісно, що ви змогли відвідати наші монастирі».

Патріарх Тавадрос ІІ також розповів про сучасний стан і життя Коптської Церкви. Зокрема, за його словами, сьогодні в Єгипті проживають більше 15 мільйонів єгипетських християн (коптів), а також ще 2 мільйони проживає в діаспорі, де ними опікується Церква, що нараховує близько 500 парафій в 60 країнах.

Голова делегації чернецтва Української Православної Церкви митрополит Святогірський Арсеній, привітавши Патріарха, розповів про враження після відвідування єгипетських монастирів. «Ми з дитинства читали житія отців Єгипту. В ці дні ми своїми очима побачили місця їхніх подвигів. Відвідуючи монастирі Єгипту, один з наших співбратів сказав, що ми відчуваємо духовне перезавантаження, духовне оновлення. Ми цитуємо преподобного Макарія і преподобного Арсенія Великого. Ми з дитинства звикли шанувати Павла Фівейського і Антонія Великого”.

Владика Арсеній висловив приємне здивування великою кількістю вірян в місцевих коптських храмах, а також великим потягом до монашества серед єгипетської християнської молоді, що свідчить про духовне здоров’я народу. Архієрей розповів про життя та сучасний стан Української Православної Церкви, привівши статистичні дані щодо кількості монастирів і парафій.

Вкінці зустрічі відбувся обмін подарунками. Після завершення спілкування з Патріархом Тавадросом ІІ українська чернеча делегація відвідала кафедральний собор святого апостола Марка, де поклонилася мощам апостола Марка та святителя Афанасія Олександрійського.

Переглядів: 246

Перейти до панелі інструментів