Чернеча делегація УПЦ відвідала місця, пов’язані з перебуванням Святого Сімейства в Єгипті

Делегація ігуменів та представників українських монастирів, що звершує паломництво до єгипетських монастирів, відвідала місця, які пов’язані з перебуванням Святого Сімейства в Єгипті, а також християнські храми та обителі Каїру.

Як відомо з Євангелія, через деякий час після народження Спасителя Йосиф Обручник і Пресвята Богородиця разом з Богомладенцем були вимушені втекти до Єгипту (див. Мф. 2:13-15). В цій країні збереглося багато артефактів та місць, пов’язаних з перебуванням Святого Сімейства. Зокрема, відомо про 18 місць, в яких зупинялося Святе Сімейство.

Першим таким місцем, яке відвідала делегація, стало м. Саха. В храмі цього міста знаходиться відбиток стопи Богомладенця Христа. За переданням, коли Святе Сімейство прийшло в це місто і мало потребу в воді, то Богомладенець ступив на камінь, з якого потекла вода і на якому залишився відбиток маленької Стопи Спасителя. На пам’ять про перебування в цьому місті, українська чернеча делегація подарувала місцевому храму копію Стопи Почаївської Божої Матері, а також книгу по історію Почаївського монастиря, де мало місце подібне чудо.

28 березня паломники відвідали місто Гізу, де в кафедральному соборі були урочисто прийняті керуючим єпархією Центральної Гізи єпископом Феодосієм. Українську делегацію спочатку зустріли скаути, які представили музичну композицію з барабанним боєм, після чого зі співом місцевого церковного хору в супроводі гри на кімвалах делегація пройшла в храм, де з вітальним словом до гостей звернувся єпископ Феодосій. Після завершення урочистого прийому в храмі, гості з України були проведені в єпархіальне приміщення, де відбувся прийом та тепле спілкування, під час якого єпископ Феодосій розповів про особливості парафіяльного життя Коптської Церкви. Гостям також був показаний фільм про шлях Святого Сімейства в Єгипті, який також проходив через Гізу.

29 березня в Каїрі паломники відвідали грот, де протягом трьох місяців перебувало Святе Сімейство. Над гротом згодом був побудований храм на честь святих мучеників Сергія і Вакха. Там же зберігається бапцистерій IV століття. Також паломники відвідали храм Пресвятої Богородиці в Мааді, який був побудований в тому місці, де Святе Сімейство переправилося на інший берег Нілу і відправилося в Верхній Єгипет, де перебувало в безпеці декілька років. В цей же день делегація українського чернецтва відвідала в Каїрі храм святої великомучениці Варвари і жіночий монастир св. вмч. Георгія, де поклонилися мощам св. Георгія Побідоносця, вмч. Варвари, мч. Іуліанії, мч. Даміани і мч. Філумени Римської. Після того, делегація відвідала жіночий монастир на честь св. мученика Меркурія, а також обитель великомученика Феодора Стратилата, де поклонилися мощам мучениці Марини.

В обителі великомученика Феодора Стратилата особливо шанують преподобного Онуфрія, який являв багато чудес для монастиря. Делегацію гостинно прийняла ігуменя і сестри обителі, які передали в дар для Блаженнішого Митрополита Онуфрія виготовлену монахинями ікону його небесного покровителя. Під час зустрічі в головному храмі обителі митрополит Святогірський Арсеній звернувся до монахинь з глибоким словом щодо сенсу чернечого життя та способів подолання спокус, що виникають на цьому шляху.

Окрім згаданих місць, під час перебування в Єгипті делегація відвідала жіночий монастир на честь святої мучениці Даміани, мучениці ІІІ століття, а також чоловічий монастир святого мученика Міни (мученик ІІІ століття) в пустелі Маріотт недалеко від Александрії. В монастирі св. мч. Міни групу приймав ігумен обителі єпископ Кирил та братія монастиря. Відбулося тепле спілкування на теми монашеського життя в Єгипті і в Україні. Ченці з України оглянули монастир та поклонилися мощам святого мученика Міни.

Паломницький візит чернечої делегації Української Православної Церкви до Єгипту триватиме до 2 квітня.

До складу делегації чернецтва УПЦ увійшли: намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній (Яковенко) – голова делегації; намісник монастиря Різдва Пресвятої Богородиці в урочищі «Церковщина» єпископ Гостомельський Тихон (Софійчук), Київська єпархія; намісник Благовіщенського Ніжинського монастиря єпископ Ладанський Феодосій (Марченко), Ніжинська єпархія; насельники Свято-Успенської Святогірської Лаври – архімандрит Лазар (Терещенко) та ієромонах Іосиф (Георгіца); насельники Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври – архімандрит Агафон (Опанасенко) та ієромонах Феофіл (Кошовенко); насельник Свято-Духівського скита Свято-Успенської Почаївської Лаври ігумен Гермоген (Мельник); завідуючий бібліотекою Київської духовної академії і семінарії – архімандрит Дамаскін (Лебедь); намісник Кирилівського монастиря м. Києва архімандрит Варлаам (Озимок), Київська єпархія; намісник Хрестовоздвиженського Чарторийського монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк), Волинська єпархія; намісник Свято-Воскресенського Ужгородського монастиря архімандрит Марк (Куштан), Мукачівська єпархія; намісник Свято-Миколаївського монастиря (с. Холмівка, Бахчисарайського району) ієромонах Варнава (Шкурдода), Кримська єпархія. Делегацію супроводжує заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Переглядів: 441

Перейти до панелі інструментів