Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав грецький народ з 200-ю річницею початку боротьби за незалежність

25 березня 2021 року Греція святкує визначну дату – 200 років з початку національно-визвольної боротьби грецького народу за свою незалежність, яка розпочалася у день Благовіщення Пресвятої Богородиці 25 березня 1821 року. У зв’язку з цим, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій направив вітальний лист Президенту Грецької Республіки пані Катерині Сакелларопулу.

Нижче публікуємо текст листа:

Її Високоповажності
Президенту Грецької Республіки
пані КАТЕРИНІ САКЕЛЛАРОПУЛУ
Ваша Високоповажносте, 
вельмишановна пані Президенте!

Від імені Української Православної Церкви та всього українського православного народу сердечно вітаю Вас і у Вашій особі увесь єдиновірний нам грецький народ з 200-ю річницею з початку національно-визвольної боротьби за незалежність.

Протягом чотирьох століть перебування грецького народу в неволі саме Церква Христова і православна віра були тим життєдайним світлом, яке дозволило Вашому народу пережити темряву іновірного та іноземного владарювання та зберегти свою ідентичність. Символічно, що саме повстання 1821 року розпочалося в день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці з благословення митрополита Старих Патр Германа.

Мені також приємно констатувати, що до цієї визначної дати має безпосереднє відношення і Україна, на території якої споконвіків проживала, і сьогодні проживає, значна грецька діаспора. Греки Одеси, Маріуполя, Херсону, Ніжина та інших українських міст протягом багатьох років жили вірою в незалежність своєї Батьківщини і формували передумови грецького повстання 1821 року.

Вірю, що пам’ять про ці події завжди буде залишатися в серцях наших народів. Впевнений в необхідності продовження взаємного спілкування, підтримки, співпраці між нашими православними народами та державами.

Бажаю братньому грецькому народу миру, процвітання, розвитку і Божого благословення!

+ Онуфрій
Митрополит Київський і всієї України
Предстоятель Української Православної Церкви

Переглядів: 75

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів