Митрополит Антоній взяв участь в зустрічі ВРЦІРО з Міністром культури України

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія 23 червня 2020 року Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з Міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком. Митрополита Антонія супроводжував заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. 

На зустрічі була присутня Голова Державної служби з питань етнополітики і свободи совісті пані Олена Богдан.

Зустріч з новопризначеними державними службовцями, до сфери компетенції яких належить релігійна сфера, носила ознайомчий характер. Представники конфесій і релігійних організацій поділилися з Міністром та Головою Держслужби своїм баченням подальшого розвитку церковно-державних стосунків і озвучили різні актуальні та проблемні питання. 

Зокрема, митрополит Антоній в своєму слові привітав Міністра, а також голову Держслужби етнополітики і свободи совісті з призначенням та висловив надію, що в часи їхнього перебування на посадах «в релігійній сфері країни буде знята конфліктність і будуть виправлені помилки», що були допущені попередніми державними чиновниками.

Владика вказав на необхідність спільно працювати над примиренням та об’єднанням нашого суспільства. «Нам всім треба працювати над об’єднанням і примиренням всередині нашого суспільства. Ніхто з нас не є ворогом для України, і нікого з нас не треба штучно робити ворогом для нашої Батьківщини ні по конфесійній приналежності, ні по мові спілкування та інших відмінностях. Ми – всі українці. До речі, це теза Президента Володимира Зеленського, яку він неодноразово озвучував в багатьох своїх офіційних виступах, починаючи з промови під час своєї інаугурації рік тому», – сказав владика і побажав О. В. Ткаченку, щоб його діяльність як Міністра, «в таких важливих і чутливих сферах життя нашої держави як культурна, гуманітарна, релігійна, інформаційна – була спрямована на об’єднання країни, на примирення, а не на роз’єднання і протиставлення одних українців іншим, чим, на жаль, займалася попередня влада. На наш погляд, це був не той шлях, яким має розвиватися наша країна. Ми маємо йти іншим шляхом».

Владика наголосив, що примиренню суспільства не сприяють чисельні випадки незаконної перереєстрації та захоплення релігійних громад УПЦ, що відбувається головним чином в західних і центральних районах нашої країни, всупереч закону на підставі зборів села або зборів активістів, що не належать до релігійних громад УПЦ. Також мають місце чисельні перешкоди в реєстрації статутів релігійних громад УПЦ, а Мінкультури блокує реєстрації статутів релігійних організацій УПЦ. Не дивлячись на рішення суду, Міністерство вже 5 років не реєструє 12 статутів, що були подані на реєстрацію Київською Митрополією УПЦ. Подібна ситуація спостерігається і в регіонах, – розповів митрополит Антоній. 

«Особливо цьому об’єднавчому принципу прямо суперечать незаконні вимоги щодо зміни власної назви нашою Церквою, чим дехто хоче зробити ворогами для власної країни мільйони громадян, які є віруючими нашої Української Православної Церкви. Це все помилки, щоб не сказати – свідомі дії, попередньої влади, які треба виправляти», – сказав владика. 

Окрім того, митрополит Антоній від імені Української Православної Церкви висловив готовність допомагати і сприяти державі у справі пошуку миру на Сході України. «Ми готові сприяти діалогу щодо повернення Донбасу, адже наше духовенство, що там присутнє, пережило і продовжує переживати з місцевим населенням всі жахи війни. Ми розуміємо, що в цій справі багато політики і навіть геополітики. Ми не маємо наміру брати участі в тих чи інших політичних процесах, але якщо держава в якийсь момент відчує, що настав момент приступити до реального примирення, то Церква могла б долучитися до цієї богоугодної справи і могла б підставити плече нашій державі. Все, що ми можемо зробити для миру, ми зробимо. Адже це і є однією із місій Церкви – примиряти людей», – заявив митрополит Антоній.

Після завершення виступів представників конфесій Міністр відповів на поставлені питання. Зокрема, пан О. Ткаченко заявив про необхідність підвищення соціальної ролі церков, наголосив на необхідності спілкування й діалогу, а також подякував за готовність до сприяння та допомоги Церкви у пошуку вирішення конфлікту на Сході України.

Державні службовці і релігійні діячі домовилися взаємодіяти у сфері формування та реалізації державної релігійної політики.

Переглядів: 122

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів