Співробітник ВЗЦЗ УПЦ взяв участь в міжнародній конференції, присвяченій проблемам церковної ситуації в Україні

7-8 лютого 2020 року на базі «Католицької академії в Баварії», що у Мюнхені, відбулась конференція «Україна: Православна Церква напередодні розколу? Причини, наслідки та перспективи українського церковного конфлікту». З благословення Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополита Луганського і Алчевського Митрофана у заході взяв участь співробітник Відділу С. М. Бортник.

Захід був організований найбільшими академічними інституціями Німеччини екуменічного спрямування. Серед них Інститут екуменічних досліджень Всесвітньої лютеранської Федерації (Страсбург), Інститут з екуменізму імені Йоганна-Адама Мьолера (Падерборн), Інститут конфесійних досліджень Євангелічного союзу (Бенсхайм) та кафедра православного богослов’я Центру релігійно орієнтованих досліджень (Мюнстер). Організації заходу сприяли також Євангелічна Академія в Тутцінгу та Католицька Академія в Мюнхені.

С. М. Бортник виступив на першому пленарному засіданні, в якому доповідачі зосередились на аналізі нинішньої ситуації як в середині України, так і в світовому Православ’ї. Представник УПЦ зосередився на описі юридичних аспектів внутрішньоукраїнського протистояння, зокрема на законодавчих ініціативах Верховної Ради України попереднього скликання, спрямованих на дискримінацію Української Православної Церкви. Також доповідач висвітлив психологічні чинники, що стали на заваді церковного єднання через існування схизми в українському Православ’ї протягом останніх трьох десятиліть. Ще одним аспектом доповіді стало висвітлення геополітичних чинників, що негативно впливають на церковну ситуацію в Україні.

На інших  засіданнях розглядались наступні теми: наслідки конфлікту для світового Православ’я, наслідки конфлікту для екуменічного діалогу з православними Церквами, богословські роздуми та перспективи виходу з кризи. Крім німецьких та українських дослідників у заході взяли участь представники Австрії,  Сербії та Росії. Також активну участь в конференції взяли єпископи трьох конфесій, активно задіяних у міжконфесійному діалозі, зокрема єпископ Австрійсько-Швейцарський Андрій (Чілерджич) Сербської Православної Церкви.

 

Переглядів: 87

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів