Група паломників УПЦ зустрілася з патріархом Сербським Іринеєм

30 січня 2020 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, група паломників з Української Православної Церкви на чолі з єпископом Баришівським Віктором зустрілась з Предстоятелем Сербської Православної Церкви Святішим Патріархом Іринеєм.

В зустрічі також взяв участь заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Зустріч українських паломників відбулась в соборному храмі св. Архістратига Михаїла в Белграді після вечірнього богослужіння, під час якого у вівтарі молився патріарх Іриней.

Вітаючи паломників з України, Святійший Патріарх Іриней сказав: “Ми вітаємо наших дорогих братів з України. Ми дуже раді, що у нас сьогодні є можливість з вами зустрітись і почути від вас про теперішню ситуацію в Україні. Ми весь цей час слідкуємо за подіями в Україні, за всім, що відбувається там, і бачимо, що це великі спокуси. І ми молимось усердно Господу нашому Іісусу Христу, щоби всі ці спокуси пройшли і знайшлося рішення. Але, на жаль те, що сьогодні відбувається, здається набагато гіршим, ніж це було раніше. Як вже відомо, позиція нашої Церкви така, що ми засуджуємо втручання Константинопольського патріархату у внутрішні справи Української Православної Церкви. Те, що вони [Константинопольский патріархат] зробили, то зробили тільки гірше, ніж було раніше в Україні. Як і інші православні церкви, ми поділяємо їхню позицію щодо того, що ми підтримуємо нинішню Українську Православну Церкву. І ми зробимо все, що від нас залежить, щоб ця ситуація, це положення, наскільки це можливо, покращилось. За вас, і за нашу Церкву, в якій теж є проблеми, ми молимо Господа Бога, щоб всі ці проблеми вирішилися найкращим чином”.

У відповідь єпископ Віктор сказав: “Ваша Святосте! Святіший Патріарх Сербський Іриней! Дозвольте Вам подякувати за можливість і молитовного, і післябогослужбового спілкування з Вами. Ми прибули до Вас з Української Православної Церкви, і перш за все, дозвольте передати Вам найкращі вітання від імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, який молиться за Вас і за всю Сербську Православну Церкву. Ми дякуємо Вам за сьогоднішню зустріч, оскільки знаємо, що сьогоднішній день дуже завантажений у вас, оскільки Архієрейський Собор сьогодні проходить у Белграді. Але ви знайшли час для того, щоб благословити всіх нас –  паломників з Української Православної Церкви, які сьогодні мають можливість спілкування з Вами. Ми були в межах Сербської Православної Церкви в Чорногорії, де наші православні брати також потребують особливої ​​молитовної підтримки. Ми разом святкували день пам’яті святого Сави Сербського з митрополитом Чорногорсько-Приморським Амфілохієм, разом молитовно проходили хресною ходою на підтримку всіх православних наших братів в Чорногорії. Коли ці новини прийшли в Україну, то серце наше відразу наповнилося стражданням. І за покликом наших сердець ми попрямували сюди для того, щоб підтримати наших братів і сестер, тому що знаємо і розуміємо що це таке, оскільки протягом останніх років також переживаємо тиск з боку зовнішніх сил, з боку окремих представників влади, і захищаємо свою віру, і свою канонічну Українську Православну Церкву. Ми переконані, що наша сила тільки у Христі. Це та сила, якою живе кожен віруючий православний християнин. Якщо ми будемо подавати один одному руку допомоги, і надавати молитовну і будь-яку іншу підтримку, тоді і Господь буде допомагати нам для того, щоб ми долали усілякі складності та випробування, які є сьогодні як і в Україні, так і в Чорногорії, і в інших Помісних Православних Церквах. Ми дякуємо Вам, Ваша Святосте за сьогоднішній день, за сьогоднішнє спілкування, і хотіли б вам піднести в дар цю картину із зображенням Києво-Печерської Лаври. 23 січня, тиждень тому, ми всі разом з Сербською Церквою молилися за Ваше здоров’я, тому що 10 років Вашої Патріаршої Інтронізації виповнилось в цей день. Нехай Господь дарує Вам довгі роки Першосвятительського служіння, а ми будемо молитися за вас в древній Києво-Печерській Лаврі”. 

На завершення зустрічі паломники з України також подарували Святійшому Патріарху Іринею копію Браїльвсько-Ченстоховської ікони Божої Матері, та проспівали многоліття Предстоятелю Сербської Православної Церкви.

Фото із facebook сторінки єпископа Віктора (Коцаби) 

Переглядів: 114

Перейти до панелі інструментів