Митрополит Житомирский і Новоград-Волинський Никодим перебуває з візитом в Болгарії

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим знаходиться з візитом в Болгарії. 

6 грудня 2019 року в день престольного свята храма св. Миколая Мирлікійського (Подвір´я Руської Православної Церкви в Софії) була звершена урочиста Божественна літургія, яку очолив ієрарх Болгарської Церкви митрополит Ловечський Гавриїл у співслужінні з митрополитом Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом і єпископом Мелнішським Герасимом, секретарем Священного Синоду Болгарської Православної Церкви. За Літургією співслужили також настоятель храму архімандрит Вассіан (Змєєв), заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, духовенство храму та гості свята в священному сані. 

Під час Літургії владика Гавриїл прочитав молитву за мир в Україні.

Після завершення Божественної літургії митрополит Ловечський Гавриїл, привітавши прихожан храму з престольним святом, звернувся з вітальним словом до ієрарха Української Православної Церкви.

“Я вдячний за запрошення служити в цьому прекрасному храмі по благословенню Його Святості патріарха Неофіта. Але сьогодні я особливо радий тому, що ми служили разом з представниками канонічної Української Православної Церкви. Вони зараз мені особливо близькі, тому що вони – сповідники і мученики, тому що вони довели свою вірність Церкві, канонічній Церкві. З усього складу Священного Собору канонічної Української Православної Церкви тільки два її члена не встояли перед тиском і ухилилися в розкол, а всі залишились вірні православ’ю. У нас в Болгарії теж був розкол, і ми дуже добре розуміємо, чого це варто людині. Під час розколу ми не знали, що трапиться ввечері: може бути, прийдуть люди і захоплять наш храм. Ми особливо турбувалися за документи, які зберігали. Тому я з глибокою повагою ставлюся до представників Української Православної Церкви. Церква одна – Єдина Православна Церква. Умовно існують Помісні Церкви, але вона єдина і єдиний її глава – Господь Іісус Христос. Всі ми приймаємо Святі таїнства, кожен по своєму достоїнству приймає в своє серце Господа Іісуса Христа. І є особливий зв’язок між нами, коли існує Божа благодать. Тому ми – брати і сестри. І коли один радіє – радіють всі, а коли один страждає, страждають усі.

Я дякую отцю настоятелю за те, що сьогодні я мав щастя служити з вами разом. Я побажаю всім нам, щоб Господь дарував нам мир і єдність. Щоб він допоміг канонічній Церкві на Україні. Канонічна Церква дає благодать і спасіння. А якщо Церква не є мостом між землею і небом, яка рятує наші душі, якщо вона єретична, вона не може рятувати наші душі. Це може тільки канонічна Церква.

Вітаю всіх зі святом. Нехай подасть Господь всім процвітання, довголіття, мир і спасіння.

Дорогий владика Никодим, я хочу подарувати Вам панагію із зображенням святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, це святі наших слов’янських країн, вони нас об’єднують.

Я хочу сказати, що Господь ніколи не допускає великих випробувань, ніж може винести людина або Церква. У ці важкі часи Господь дарував Українській Православній Церкві такого духовного подвижника, як митрополит Онуфрій. Я знаю його вже багато років з тих пір, як я вчився в Духовній академії в Троїце-Сергієвій Лаврі. Він – учень архімандрита Кирила (Павлова), до якого свого часу їздили християни з усього Радянського Союзу просити молитовної допомоги. Митрополит Онуфрій має таку ж смиренність, яку мав архімандрит Кирил. І в своєму служінні він намагається найбільш за все молитися.

Так що Господь не залишив і не залишить вас своєю допомогою, дорогий владико. Передайте владиці Онуфрію самий серцевий уклін, ми просимо його молитов, ми завжди з ним, ми його пам’ятаємо і не забудемо ніколи. Радіємо, що в наш час є такі подвижники, які служать Церкви і прославляють Церкву”.

Митрополит Никодим, дякуючи у відповідь за теплі слова владиці Гавриїлу, сказав:

“Особливі слова подяки Вам, владика Гавриїл, за те, що ми сьогодні разом перед обличчям Божим могли звершити святу Євхаристію разом, у вірі православній, нашій єдиній вірі. Ми сьогодні чуємо Ваші слова і тримаємося Вашими молитвами. В нашій землі давним-давно відомо, що таке розкол, що таке війна, що таке кровопролиття. Ми знаємо, як вбивають наших дітей на сході нашої держави, до сих пір тривають бої і гинуть наші мирні громадяни. Церква молиться. Українська Православна Церква молиться і свою місію вона несе до народу Божого. Церква молиться за свій народ, Церква відповідає за духовний стан народу. Церква відповідає за те майбутнє життя в Царстві Божому і те багатство, яке приносить Церква, не можна порівняти ні з якими благами земними.

Ми вдячні Святішому Патріарху Неофіту за те, що ми сьогодні можемо тут знаходиться в цьому храмі і на канонічній території Болгарської Церкви. І, звичайно, я хотів би низько Вам поклонитися і подякувати за такі слова підтримки. Вони дуже важливі. Біля престолу Божого Ви молилися за українську землю, за український народ. Спасибі Вам велике, дорогий владико Гавриїл. Сьогодні, також хотів би Вам піднести ікону угодника Божого Павла Житомирського. Цей святий угодник Божий є новомучеником. Він був розстріляний в 1919 році відразу ж після того як був розстріляний митрополит Володимир Київський. Він був другим. Його мощі пролежали в землі більше 90 років. І ось 4 роки тому Українська Православна Церква канонізувала цього угодника Божого священномученика Павла. Прийміть в дар, дорогий владико, цей образ священномученика Павла Житомирського і просимо далі молиться за нас грішних і відчувати братську любов і підтримку наших Церков. Я сьогодні також хотів би, владика Герасим, і для Вас принести в дар цю ікону священномученика Павла і, звичайно, ж запрошую Вас відвідати Українську Православну Церкву, Житомирську єпархію.

Сьогодні я вперше в Болгарській Церкви, вперше в Софії, і вперше служу в цьому прекрасному храмі. Він дивовижний, він прекрасний. Тут відчувається благодать Божа. Тут настільки тепло і це тепло даєте ви, брати і сестри. Багато чув про Болгарію. І сьогодні перший мій досвід, перші такі добрі і теплі моменти нашого спілкування. Дякую вам за вашу віру, за вашу любов, за ваші молитви за нашу святу Православну Українську Церкву, яка сьогодні переживає прекрасний, не важкий, а прекрасний час для спасіння. Якщо є випробування значить є спасіння. Ми згадуємо святителя Миколая, він теж жив у непростий час і йому теж довелося сказати слово, вирішальне слово на Соборі, і ми бачимо, що саме він є правилом віри і образом кротості. Сьогодні жива наша Церква, жива Свята Євхаристія і Главою нашої Церкви є Сам Христос і сьогодні ми це все відчули всередині, в наших серцях і в наших душах. Спаси Вас всіх Господи. Ще раз всіх вас зі святом”.

В той же день делегація Української Православної Церкви дала прес-конференцію в приміщенні Болгарського Телеграфного Агенства та розповіла про сучасне життя Української Православної Церкви і міжконфесійну ситуацію в Україні. В прес-конференції взяли участь представники місцевих медіа.

Після завершення прес-конференції був презентований фільм «Наш Блаженніший», який був випущений до 75-ліття Престоятеля Української Православної Церкви.

Переглядів: 61

Перейти до панелі інструментів