Ієрарх Елладської Церкви: Надання «автокефалії» Україні прийнято під тиском і розкололо український народ і Помісні Православні Церкви

Митрополит Кіфірський і Антикіфірський Серафим заявив, що надання «автокефалії» Україні було незаконно прийнято під тиском в геополітичних інтересах і глибоко розкололо український народ, Помісні Православні Церкви, Святу Гору і Синод Елладської Православної Церкви. Заяву ієрарха Елладської Православної Церкви про результати засідання Священного Синоду ЕПЦ опублікували «РІА Новини» з посиланням на грецьке видання «Vima Orthodoxias»,  повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами митрополита Серафима, питання «автокефалії ПЦУ» розділяє Церкву в цілому, і наймудрішим рішенням було б розглянути його на Всеправославному Синаксисі Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков.

Владика також закликав ієрархів не брати участь у спільних богослужіннях і молитвах з розкольниками.

Також за словами архієрея Елладської Церкви, впродовж синодального періоду українське церковне питання було головним. Окрім того, як зазначив владика, синодали намагалися знайти відповіді на два наступні питання: чи має право Константинопольський патріарх дарувати автокефалію будь-якій православній єпископії, і чи може він приймати апеляції від ієрархів всієї Православної Церкви. Останнє питання стосувалося Філарета (Денисенка), якого було відлучено від Церкви.

Обговорювалося також і питання, чи не порушив патріарх Варфоломій вимоги і умови еклезіології, надавши «нову автокефалію» розкольникам, які взагалі не були рукопокладені та піддані анафемі.

Як відзначив митрополит Серафим, на Синоді відбувся поділ між митрополитами «нових земель» (Крит, Додеканеські острови і північна Греція з Салоніком — це провінції Османської імперії, що приєднані до Греції за підсумками Балканської війни 1912 р. та знаходяться в подвійному підпорядкуванні і Фанару, і Елладській Православній Церкві) і  тими, які знаходяться в юрисдикції Елладської архієпископії.

Владика повідомив, що дехто з ієрархів «нових земель» висловилися за те, що Константинопольський патріарх «може одноосібно» приймати таке рішення,  крім того, нагадав, що ці митрополити ще в січні отримали листи від патріарха Варфоломія, в яких їх закликали підтримати Томос про «автокефалії» ПЦУ і стверджували, що в зв’язку з цим не існує ніяких канонічних проблем.

У свою чергу, як зауважив митрополит Серафим, «решта п’ять митрополитів з “давньої Греції” і найстаріші члени Постійного Синоду обережно поставилися до необмеженого права патріарха на надання автокефалії». Більше того, ієрарх ЕПЦ додав, особисто він заперечував проти пропозиції Постійного Синоду написати в інформаційному повідомленні, що Константинопольський патріарх має право надавати автокефалію, а Предстоятель ЕПЦ — привілеї займатися питанням визнання «ПЦУ».

«Ні один, ні 12, а тільки Архієрейський Собор має повноваження вирішувати [це питання]», — пише владика Серафим та додав, що не може брати на себе відповідальності для прийняття рішення щодо українського церковного питання, поки таке рішення не прийме Архієрейський Собор, і запропонува скликати позачерговий дводенний Собор.

«Поспішне рішення [українського питання] під тиском світських діячів, сильних світу, заради просування геополітичних і геостратегічних проектів, глибоко розділило український народ, розділило Помісні Православні Церкви, оскільки всі разом вони не згодні з неканонічним наданням автокефалії Україні, розділило Постійний Священний Синод, розділило Святу Гору, розділило Архієрейський Собор», — резюмував архієрей Елладської Церкви та закликав не підтримувати розкольників і скликати Всеправославний Синаксис.

Переглядів: 64

Перейти до панелі інструментів