Митрополит Чорногорський Амфілохій пояснив Предстоятелю УПЦ свою зустріч з представником “ПЦУ”

24 червня 2019 року у м. Цетинє митрополит Чорногорський та Приморський Амфілохій (Сербська Православна Церква) мав зустріч з представником «ПЦУ» Євстратієм Зорею. З огляду на офіційну позицію Сербської Православної Церкви відносно «ПЦУ» та чинної церковної ситуації в Україні, ця зустріч викликала подив як з боку священноначалія Української Православної Церкви так і інших Православних Церков.

Сьогодні, на ім’я Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія надійшов лист від митрополита Чорногорського і Приморського Амфілохія з поясненнями відносно вищезгаданої його зустрічі з представником «ПЦУ» Євстратієм Зорею та ситуації, що її спричинила.

За словами владики Амфілохія, представники «Православної Церкви України» попросили його про особисту зустріч, щоб передати йому лист від очільника «ПЦУ» Єпіфанія Думенко з поясненнями, чому 26 травня 2019 року клірики «ПЦУ» разом з представником Константинополя митрополитом Гальським Емануїлом співслужили” за літургією у Михайлівському Золотоверхому соборі м. Києва з «представником Чорногорської Православної Церкви архімандритом Борисом Бойовичем».

Владика Амфілохій розповів, що даний факт співслужіння представників Константинопольського патріархату з представником неканонічної Чорногорської Церкви архімандритом Борисом Бойовичем викликав в Сербській Церкві побоювання, що після цього кроку «представники «Православної Церкви України», яку визнаЄ Константинопольський патріархат, візьмуть участь і в «хіротонії архімандрита Бориса» в Цетинє, як того очікувала влада Чорногорії».

У зв’язку з цим, митрополит Амфілохій спрямував на ім’я Константинопольського Патріарха Варфоломія звернення з викладенням стурбованості чинною ситуацією.

У відповідь, Патріарх Варфоломій «рекомендував Єпіфанію Думенко вибачитися за здійснену помилку». А невдовзі, лист з вибаченням за своє співслужіння з представником Чорногорської Церкви надіслав і митрополит Гальський Емануїл, який до своїх слів додав, що тоді у Києві він «не знав, хто йому співслужив».

Саме передача листа від очільника «ПЦУ» Єпіфанія Думенко з поясненням щодо його спіслужіння з представником неканонічної Чорногорської Церкви і була причиною зустрічі митрополита Амфілохія з представником «ПЦУ» Євстратієм Зорею 24 червня 2019 року. Фрагменти листа Єпіфанія Думенко було опубліковано на офіційному сайті Чорногорської та Приморської єпархії Сербської Православної Церкви.

Разом з тим, владика Амфілохій розповів, що у своїй особистій бесіді з Євстратієм Зорею він ще раз наголосив на незмінності позиції Архієрейського Собору Сербської Православної Церкви, щодо того, «що церковні проблеми, які виникли в Україні на даний момент, можна вирішувати виключно на Всеправославному Соборі, як до того і закликали всі Помісні Православні Церкви протягом усього 2018 року <…> і тільки за участі РПЦ та канонічної ієрархії в Україні на чолі з Вашим Блаженством (Предстоятелем УПЦ Митрополитом Онуфрієм – прим. Ред.)».

Також, владика підкреслив, що про факт згаданої зустрічі він негайно доповів Святішому Патріарху Сербському Ірінею та Священному Синоду Сербської Православної Церкви.

Оригінал листа Митрополита Чорногорського і Приморського Амфілохія Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію наводимо нижче.

 

Переглядів: 1220

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів