Митрополит Варшавський Сава: «Об’єднавчий собор» не вирішив проблему розколу, а ще більше ускладнив її

31 грудня 2018 року на адресу Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія надійшов лист від Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави, в якому Предстоятель Польської Православної Церкви повідомляє про свій лист Патріарху Константинопольському Варфоломію та додає його копію до відома Предстоятеля Української Православної Церкви.

Даний лист Блаженнішого Митрополита Сави є його відповіддю на лист Патріарха Константинопольського Варфоломія від 24 грудня 2018 року, який був розісланий з Фанару Предстоятелям усіх Помісних Православних Церков. В даному листі Патріарх Варфоломій повідомляє Предстоятелів Помісних Церков про результати так званого «об’єднавчого собору», який мав місце в Києві 15 грудня 2018 року, і висловлює надію на визнання новоутвореної структури та її нового очільника.

У відповідь на цей лист з Константинополя Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава викладає позицію Польської Православної Церкви, згадуючи попередні заяви з цього питання.

Зокрема, в листі ще раз передана позиція Архієрейського Собору Польської Автокефальної Православної Церкви від 9 травня 2018 року, де наголошено на тому, що Польська Церква виступає за принципове дотримання канонічних норм церковного життя, згідно з яким статус автокефалії може бути наданий, тільки якщо в одній країні існує одна Церква. Оскільки в Україні існує декілька розкольницьких церковних груп, то вони повинні спочатку покаятися і повернутися в канонічне лоно Церкви. Тільки тоді може початися дискусія про надання автокефалії. Сама ж автокефалія, згідно з переконанням Помісних Православних Церков, надається за поданням Матері-Церкви після консультацій з усіма Предстоятелями Помісних Православних Церков. Недотримання цих вимог може призвести до подальших розділень, оскільки у питаннях догматичного та канонічного характеру не слід керуватися політичними міркуваннями, – переконані в Польській Церкві.

Далі у листі згадується про спільний заклик Предстоятелів Александрійської та Польської Православних Церков від 21 вересня 2018 року «… до всіх, від кого залежить усунення церковних непорозумінь щодо надання автокефалії Українській Церкві зробити все, що в їхніх силах для запобігання загрози конфлікту та утвердження церковного порядку на українській землі».

Також Блаженніший Митрополит Сава згадує про свій лист патріарху Варфоломію від 26 вересня 2018 року, в якому просив «зібрати Предстоятелів Помісних Церков для обговорення існуючої ситуації з Православною Церквою в Україні, яка стає з кожним днем більш небезпечною для єдності Православ’я у всій його повноті. Тільки соборне рішення може допомогти вирішити проблему української Церкви».

Наступним кроком в українському питанні стало рішення Архієрейського Собору Польської Православної Церкви від 16 листопада 2018 року, в якому зазначено, що «особи, з яких знятий єпископський і пресвітерський сан, не можуть бути лідерами у встановленні миру в Православній Церкві України. Їхні дії стають причиною ще більшого безпорядку і спокус». В згаданому рішенні Собору міститься заборона клірикам Польської Церкви мати літургічне чи молитовне спілкування з розкольниками з «УПЦ КП» і «УАПЦ».

В заключній частині свого листа Патріарху Варфоломію Блаженніший Митрополит Сава наголошує, що «так званий «Об’єднавчий Собор», який відбувся 15 грудня 2018 року в Києві, не усунув проблему, але, навпаки, посилив її, привносячи в життя суспільства багато хворобливих явищ не тільки церковних, а й соціально-політичних.Повертаючись до так званого «Об’єднавчого Собору», треба зазначити, що в ньому взяли участь представники розкольницьких церковних груп, позбавлені священицького і єпископського сану. … Філарет Денисенко, був позбавлений сану і зведений до мирського положення. Потім він «висвячував» своїх нових послідовників. Це люди без благодаті таїнства [виділено автором листа – прим. ВЗЦЗ УПЦ]. Ми визнали це: Ваша Всесвятість і всі Предстоятелі Помісних Православних Церков. Слід зазначити, що відповідно до нашої давньої церковної традиції, заборону знімає той, хто її накладав. У всякому разі, у Філарета і його послідовників ми не бачили розкаяння, покаяння, смирення, які зазвичай передують зняттю заборон! Цього не було. І в цьому полягає проблема. Тому їх не можна визнати справжніми душпастирями, які можуть здійснювати святі таїнства. Так званому «митрополиту Єпіфанію», в дійсності світській людині, нанесено шкоду».

Завершуючи свій лист, Предстоятель Польської Церкви звернувся до Патріарха Варфоломія із закликом:

«Ваша Всесвятість! Ваше рішення стосовно Церкви в Україні вимагає всеправославного обговорення. Тому я в черговий раз звертаюся до Вас з проханням обдумати рішення про зібрання Предстоятелів Помісних Православних Церков. …. Ми хочемо бачити, що Ваші дії об’єднують Православ’я, а не розділяють його», – резюмував Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава.

Копію свого листа-відповіді Патріарху Константинопольському Варфоломію Блаженніший Митрополит Сава розіслав до відома Предстоятелям всіх Помісних Православних Церков.

У ВЗЦЗ УПЦ даний лист прокоментували наступним чином:

«Окрім багатьох важливих речей, які викладені в листі, слід також звернути увагу на те, що Блаженніший Митрополит Сава звертається до Предстоятеля Української Православної Церкви, вживаючи його повний титул – тобто називає його Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України. Це означає, що Предстоятель Польської Православної Церкви продовжує визнавати єдиним канонічним Главою Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, незважаючи на те, що Патріарх Варфоломій в одному з своїх попередніх листів заявив, що наш Блаженніший втратить можливість носити титул Митрополита Київського і всієї України після проведення так званого «об’єднавчого собору» та обрання глави «ПЦУ». Як чітко видно з листа, Предстоятель Польської Православної Церкви не визнає новоутворену структуру розкольників, а також дійсність та законність їхньої ієрархії. Надіємося, що подібним чином відреагують і Предстоятелі інших Помісних Православних Церков».

Переглядів: 4705

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів