Перший рік присутності УПЦ в Ірландії

Рік тому, 10 липня 2022 року, у місті Корк було звершено перше богослужіння Української Православної Церкви в Ірландії. Літургію у залі на території католицької місії Священного Серця, поблизу одного із центрів розміщення українських біженців, звершив тоді заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Відтоді почалося формування української православної громади у Ірландії.

Через п’ять тижнів після цієї події до Ірландії із США прибув клірик Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Веніамін Волощук, котрий і став першим постійним священником УПЦ на ірландській землі, а вже через кілька місяців Священним Синодом УПЦ йому було визначено прийняти і послух першого “закордонного” єпископа УПЦ.

Першу свою літургію на ірландській землі отець Веніамін так само звершив у Корку, після чого він розпочав організацію постійних богослужінь у Кілларні – туристичній столиці графства Керрі, на південному заході острова. Від свята Успіння Божої Матері 2022 року богослужіння у Кілларні звершуються щотижня. Спочатку місцем православних богослужінь стало приміщення католицького храму Воскресіння, тимчасово наданого у користування православній громаді єпископом Керрі Раймондом, а згодом – англіканська церква Святої Марії у центрі міста Кілларні, настоятель якої – отець Саймон, вже багато років цікавиться Православ’ям і згодом, навіть супроводжував отця Веніаміна до Києво-Печерської Лаври на його архієрейську хіротонію.

Перше богослужіння у статусі єпископа владика Веніамін звершив у Кілларні на Різдво Христове 7 січня 2023 року. Наступного дня, у неділю, було звершено Божественну Літургію у центрі для біженців Траболган у графстві Корк. На богослужінні були присутні понад 60 осіб і майже усі вони приступили до Святого Причастя.

Через декілька тижнів, на прохання православних українців, що проживають на півночі острова, було організовано богослужіння у місті Леттеркенні, графство Донегол, у Трініті Холл, що належить місцевій пресвітеріанській громаді. Відтоді богослужіння там звершувалися раз на місяць аж до прибуття священика Олексія Мельника, котрому було доручено пастирську опіку над вірянами УПЦ, що проживають на півночі Ірландії. У той же час, було досягнуто домовленості з представниками Румунської Православної Церкви, щодо можливості використання їхнього храму у місті Корк для богослужінь УПЦ.

На свято Входу Господнього в Єрусалим було звершено першу літургію у містечку Каслбеллінгем, ще на північ від Дубліна. Приміщення було надане місцевою англіканською громадою. Після Великодня католицька громада у місті Наван (графство Міт, запропонувала громаді УПЦ у користування каплицю святої Анни, що входить до комплексу будівель місцевого собору, де зараз і проходять регулярні богослужіння. Громадою опікується священник Стефан Ковташ.

Великодня всенічна у Кілларні зібрала понад 200 вірян з усієї Ірландії, у тому числі й з північної, котра є територією Об’єднаного Королівства. Деякі віряни, щоб потрапити на пасхальну всенічну, добиралися громадським транспортом за понад 300 км.

У червні 2023 року до Ірландії прибув священник Іван Крицький, якому було доручено духовну опіку і звершення регулярних богослужінь у Кілларні.

У липні цього року було отримано дозвіл на використання приміщення католицького храму на честь Воскресіння Христового у місті Голвей, що на західному узбережжі. Тепер там звершуються богослужіння щосуботи. Громаду очолив протоієрей Володимир Головаков, який раніше служив в Житомирській єпархії.

Таким чином, незважаючи на усі складнощі та протидію окремих вороже налаштованих осіб та структур, наша Українська Православна Церква закордоном розвивається. Ми вчимося жити за новими правилами, коли ми не маємо власного храмового приміщення і, буквально, для кожного зібрання ми повинні отримувати згоду. Проте, це ще більше додає відчуття відповідальності кожному члену громади. Участь в парафіяльному житті кожного вірянина є дієвою і важливою. Ми не маємо іконостасів, кіотів, блискучих підсвічників і багатьох звичних для нашого українського церковного богослужбового життя речей, іноді молимося у спортзалах чи інших не пристосованих приміщеннях (згадується історія християнства перших століть), проте, у Святій Євхаристії ми єднаємося істинними Тілом і Кров’ю Христовими, як і у прекрасних храмах на Батьківщині. І у цьому суть Церкви. А зовнішні прекрасні форми – храми, іконостаси, ризи, – крок за кроком, надіюсь, прийде, якщо буде на те Воля Господня і вистачить нашого старання. Зрештою, останні події церковного життя в Україні свідчать, що прекрасні храми, у будівництво яких були вкладені роки і десятиліття праці, зараз насильно відбирають і ті храми стоять пустими, або перетворюються на “майданчики для світських заходів”. Це привід згадати, що “Господь не у рукотворних храмах живе”, а Церква – це спільота учнів Христових, які йдуть до спасіння.

Олександр Пархоменко, вірянин УПЦ, м. Кілларні (Ірландія)

Інформацію про богослужіння УПЦ в Ірландії можна знайти за посиланням:

https://t.me/+7h4gxaVkQhphZjBi

Переглядів: 670

Перейти до панелі інструментів