Предстоятель очолив хіротонію єпископа для парафій УПЦ за кордоном

3 січня 2023 року, у день пам’яті святителя Петра, митрополита Київського і всієї Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні архієреїв УПЦ звершив Божественну літургію та єпископську хіротонію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Новим єпископом Української Православної Церкви став клірик Чернівецько-Буковинської єпархії архімандрит Веніамін (Волощук). Він рукопокладений у єпископа Боярського, вікарія Київської митрополії. Владика Веніамін нестиме послух керуючого парафіями Української Православної Церкви за кордоном. Наречення нового єпископа відбулось напередодні у Феофанії.

Перед початком Божественної літургії, за якою відбулась архієрейська хіротонія, звершили особливий чин. Кандидат у єпископський ступінь священства виголосив сповідання віри та дав обітниці берегти Передання Церкви. Потім диякон виголосив многоліття Предстоятелю, архієреям, церковному народу та ставленику.

Рішення про обрання єпископа для українських парафій за кордоном Священний Синод УПЦ ухвалив 20 грудня 2022 року у зв’язку з тим, що Українська Православна Церква посилила свою присутність за кордоном. Головна мета такої діяльності — надати духовну та пастирську підтримку нашим вірянам, які внаслідок війни вимушено опинилися за межами України. На сьогодні діють 32 громади Української Православної Церкви в 11-ти країнах Західної Європи. Духовні потреби православних українців там забезпечують десятки священнослужителів нашої Церкви.

Предстоятелю співслужили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Хотинський Веніамін, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Герцаївський Силуан, духовенство обителі та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Божественної літургії Предстоятель до єпископа Боярського Веніаміна зі словом та вручив йому архієрейський жезл. За традицією владика Веніамін вперше благословив вірян як єпископ.

Переглядів: 27

Перейти до панелі інструментів