Митрополит Кіпрської Церкви: Епіфаній Думенко – розкольник, невизнаний іншими Церквами

26 жовтня 2020 року митрополит Кіккський і Тирійський Никифор заявив, що Кіпрська Православна Церква через рішення її предстоятеля архієпископа Хризостома ІІ пом’янути Епіфанія Думенка – розкольника, невизнаного іншими Церквами, перебуває на межі розколу. Про це повідомляє грецьке видання «Ромфея», яке опублікувало інтерв’ю владики програмі ANT1, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Никифор сказав, що «ми втратили дар мови, коли Блаженніший згадав ім’я Епіфанія – розкольника», який «тому і не визнається Церквами, бо він був висвячений відлученим Філаретом Денисенком».

Як він пояснив, це питання обговорювалося 19 лютого після оголошення Константинопольським патріархатом «про надання Україні автокефалії для досягнення єдності, але цього (єдності – ред.) не сталося».

Владика повідомив, що на попередніх засіданнях Синоду «ми всі погодилися одностайно щодо цього питання (визнання ПЦУ – ред.). Як раптом настає п’ятниця, 23 жовтня, і архієпископ Хризостом згадує ім’я Епіфанія… Ви ж розумієте, що це не наша примха, що ми так відреагували? Повторюю, Епіфаній став антиканонічним предстоятелем української церкви, бо належить до розкольницьких груп в Україні. Є певні правила».

Він також зазначив, що «Вселенський патріарх надав автокефалію цим розкольницьким групам, тому його (Думенка – ред.) і не визнали інші Православні Церкви, крім Вселенського патріархату, а через рік – Грецької Церкви і Олександрійської».

Митрополит Никифор підкреслив, що у зв’язку з ситуацією, що виникла, «на Кіпрі існує ризик розколу всередині Церкви, в той час, як функціонування Православної Церкви також ускладнене».

Переглядів: 33

Перейти до панелі інструментів