Відбулася презентація видання «Возз’єднання Київської митрополії з Руською Православною Церквою 1678-1686 рр. Дослідження і документи»

На ХІІ Міжнародній науково-практичній конференції в Київській Духовній Академії представлено видання «Возз’єднання Київської митрополії з Руською Православною Церквою 1678-1686 рр. Дослідження і документи». Видання вважається найповнішим зібранням архівних документів з історії приєднання Київської Митрополії до Руської Церкви у 1686 році. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На пленарному засіданні ХІI Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи», що пройшло 27 жовтня 2020 року в Актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, відбулась презентація видання «Возз’єднання Київської митрополії з Руською Православною Церквою 1678-1686 рр. Дослідження і документи».

Презентацію провів заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, професор КДА протоієрей Миколай Данилевич.

Видання вважається найповнішим зібранням архівних документів з історії приєднання Київської Митрополії до Руської Церкви у 1686 році. Всього видання містить 246 документів.

У збірці висвітлені дослідження про взаємини Москви, Києва і Константинополя в період передачі Київської Митрополії у 1686 році. Документи, що містяться у виданні, не дають підстав говорити про обмежений характер юрисдикції Московського патріархату над Київською митрополією. Навпаки, в текстах явно сказано, що Московському Патріарху Іоакиму передається без обмежень право висвячувати київських митрополитів, що це право належить його наступникам і в цілому «митрополія Київська нехай буде підпорядкована найсвятішому патріаршому престолу Московському».

Видання є повною і вичерпною вибіркою з російських архівів за 1676-1686 рр. у питанні про приєднання Київської Митрополії до Руської Церкви. Значна частина документів вперше введена до наукового обігу.

Видання здійснено авторським колективом «Православна Енциклопедія» у 2019 році з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Передмову до збірки підготував голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

Митрополит Іларіон направив вітальне слово, у якому подякував організаторам презентації та висловив сподівання на те, що “вихід у світ збірника «Возз’єднання Київської митрополії з Руською Православною Церквою 1678-1686 рр. Дослідження і документи» послужить на користь усім, хто цікавиться об’єктивним поглядом на описану в ньому історичну подію”.

Переглядів: 30

Перейти до панелі інструментів