Коментар Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях щодо актів дискримінації УПЦ у м. Золочів Львівської області

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ публікує коментар Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях у зв’язку з дискримінацією та порушенням права на свободу віросповідання священнослужителя і віруючих УПЦ владою у м. Золочів Львівської області. 

Як стало відомо нещодавно, у місті Золочів Львівської області священнослужитель Української Православної Церкви, який є власником земельної ділянки, на підставі належних дозвільних документів проводить ремонтно-будівельні роботи у власних приміщеннях. Згідно з національним та міжнародним законодавствами, жодна особа не має права перешкоджати законним діям власника, незалежно від того, як він планує використовувати належну йому будівлю.

Крім цього, в Україні гарантується свобода віросповідання, яка включає право звершувати релігійні богослужіння у будь-яких приміщеннях, у тому числі у власному будинку, або вагончику чи інших спорудах, які формально можуть і не бути типовими релігійними спорудами. Відповідно, ніхто не може заборонити священнослужителю здійснювати богослужіння вдома або в інших спорудах за бажанням вірян та в їх присутності.

Україна взяла на себе низку міжнародних зобов`язань, зокрема щодо повного захисту прав людини на своїй території. Своєю чергою, це передбачає й обов`язок забезпечувати реалізацію законних прав та інтересів будь-якої релігійної групи чи конфесії на території держави.

Заяви та коментарі деяких представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування Львівської області щодо ремонтно-будівельних робіт на приватній ділянці священника Української Православної Церкви у м. Золочів дають підстави зробити висновок про цілковиту необізнаність таких державних службовців та представників органів місцевого самоврядування у принципових питаннях недискримінації та верховенства права, які передбачені міжнародним правом.

Що ж стосується коментарів окремих осіб та представників органів місцевого самоврядування про те, що їм не подобається «Московський патріархат» та вони бажають його заборони, то реалізація таких побажань не може бути здійснена в Україні, яка гарантує міжнародній спільноті дотримання правових стандартів та встановила у своїх правових нормах кримінальну відповідальність за розпалювання релігійної ворожнечі.

Українська Православна Церква є релігійною організацією, яка об’єднує громадян України, діє в Україні відповідно до чинного законодавства та надає пастирську опіку усім, хто цього потребує, не розділяючи людей за політичними або іншими ознаками. Відповідно до чинного правового порядку в Україні, заборона конфесії, що законно діє, неможлива, незалежно від бажання будь-яких осіб, груп або угрупувань. Політичні діячі зобов’язані враховувати цей факт у своїй діяльності та не допускати публічної демонстрації своєї ненависті відносно до громадян України, які є вірянами Української Православної Церкви.

На жаль, у публічному просторі щодо справи будівництва у м. Золочів знову лунають наклепницькі заяви різних осіб, у тому числі кліриків інших конфесій про те, що нібито УПЦ «не відспівує воїнів АТО» та «допомагає ворогові». Слід зазначити, що подібні висловлювання та дії у будь-якій цивілізованій країні класифікуються як відкриті прояви ненависті до релігійної групи, у цьому випадку – Української Православної Церкви.

У зв’язку з викладеним Представництвом УПЦ при міжнародних європейських організаціях наразі проведено перемовини з правозахисними організаціями, які спрямують відповідні запити до органів державної влади щодо публічних коментарів та рішень органів місцевої влади щодо цієї справи. У випадку, якщо факти дискримінаційних рішень органів державної влади будуть підтверджені, справа набере відповідного міжнародного розголосу.

Що стосується коментарів різного роду активістів, кліриків інших конфесій, які відкрито розповсюдили наклепницькі заяви та розпалюють релігійну ворожнечу в регіоні, то цим діям повинні дати оцінку правоохоронні органи. Відносно цих фактів Юридичний відділ УПЦ розповсюдив відповідну заяву. Висловлюємо сподівання, що правоохоронні органи візьмуть її до уваги.

У випадку неналежного реагування на законні повідомлення про правопорушення відносно вірян УПЦ Представництво УПЦ при міжнародних європейських організаціях оприлюднить додаткові звернення до органів міжнародного правозахисного механізму на підставі конвенцій та резолюцій ООН, що передбачають обов’язковий розгляд справ про порушення прав людини з боку державних службовців та публічних політичних діячів.

Переглядів: 35

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів