Священний Синод РПЦ ухвалив заяву щодо останніх рішень Архієрейського Собору Елладської Церкви

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у позачерговому засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви, який відбувся 17 жовтня 2019 року в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі в Москві під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. На засіданні Синоду було прийнято заяву про ситуацію, що склалася в Елладській Православній Церкві після проведення позачергового Архієрейського Собору 12 жовтня 2019 року щодо українського церковного питання (журнал № 125). 

«Ми дорожимо молитовним спілкуванням з нашими побратимами в Елладській Православній Церкві та будемо зберігати з нею живий молитовний, канонічний і євхаристійний зв’язок — через усіх тих архіпастирів і пастирів, хто вже виступив або надалі виступить проти визнання українського розколу, хто не заплямує себе співслужінням з розкольницькими лже-ієрархами, але явить приклад християнської мужності та твердого стояння за істину Христову. Нехай укріпить Господь в сповідницькому подвигові, молитвами святителів Марка Ефеського і Григорія Палами, преподобного Максима Сповідника і всіх тих грецьких святих, яких шанували і шанують у нас, на Святій Русі», — зокрема зазначається у Заяві.

Разом з тим Священний Синод нагадав про те, що священні канони Церкви засуджують тих, хто вступає в молитовне спілкування і співслужіння з виверженими з сану і відлученими від спілкування (Апост. 10, 11, 12; I Всел. 5; Антіох. 2 і ін.).

«У зв’язку з цим припиняємо молитовне і євхаристійне спілкування з тими архієреями Елладської Церкви, які вступили або вступлять в таке спілкування з представниками українських неканонічних розкольницьких угруповань. Ми також не благословляємо звершення паломницьких поїздок в єпархії, керовані зазначеними архієреями. Відповідна інформація буде широко поширена серед паломницьких і туристичних організацій країн, що становлять канонічну територію нашої Церкви», — йдеться в документі.

Також повідомляється, що «Священний Синод Руської Православної Церкви уповноважує Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила припинити поминання імені Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади в диптихах у разі, якщо Предстоятель Елладської Церкви почне за богослужіннями поминати главу однієї з українських розкольницьких угруповань або вчинить інші дії, що свідчитимуть про визнання ним українського церковного розколу».

За матеріалами Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Переглядів: 316

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів