Патріарх Іриней підкреслив, що його підтримка Предстоятеля Української Православної Церкви залишиться незмінною

Патріарх Сербський Іриней заявив, що і далі буде підтримувати Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія і молитися про дійсне зцілення розколу в Україні. Про це глава Сербської Православної Церкви сказав в інтерв’ю виданню «Політика».

За словами Святішого Патріарха, та «турбота і відповідальність, які наша Церква несе за єдність Православної Церкви, її соборність і вірність Святому Переданню і канонам, зобов’язали нас прагнути до того, щоб головні дійові особи (в українському церковному питанні, – Ред.) однозначно розуміли, що їх діяльність не тільки завдає шкоди Церкві в Україні, а й серйозно загрожує єдності Православної Церкви».

Він зазначив, що неодноразово звертався у зв’язку з цим до Константинопольського патріарха Варфоломія, як усно, так і письмово. При цьому він підкреслив, що позицію Сербської Церкви визначила не «слов’янська близькість до Руської Церкви», «не які-небудь політичні або схожі інтереси, а виключно церковні, віддані і канонічні погляди на проблему», і «якби якась інша помісна Церква, Руська або інша, робила щось подібне, ми б діяли точно так».

Його Святість вказав, що наполягає «на глибокій вдячності Матері-Церкві і Святішому престолу Константинопольських Патріархів» і разом із найосвіченішими єпископами розділяє любов до грецького народу, Церкви і культури, «але ні для мене, ні для них ця любов не дає права, як це роблять деякі грецькі богослови та ієрархи, не вказувати на дії, які є неканонічними та неприйнятними. Від цього ми не відмовимося».

У зв’язку з цим Патріарх Іриней підкреслив, що його підтримка Предстоятеля Української Православної Церкви залишиться незмінною.

«В українських ЗМІ повідомлялося, що уряд оголосив мене небажаною людиною. Для них я, нібито, персона нон грата. Я не знаю, чи правдива ця новина. Я не отримав нічого офіційного, але це не зменшить моєї підтримки Митрополита Онуфрія і благочестивих українців, так само як і моє бажання і молитви про те, щоб розкол в Україні дійсно зцілився. Те, як Фанар і київська влада роблять це, заохочуючи неправославні сили, тільки посилить розкол», – сказав Предстоятель Сербської Православної Церкви.

 

Переглядів: 72

This post is also available in: Англійська, Грецька

Перейти до панелі інструментів