Лист Блаженнішого Митрополита Онуфрія архієпископу Цетіньському, митрополиту Чорногорсько-Приморському Амфілохію

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ АМФІЛОХІЮ,

АРХІЄПИСКОПУ ЦЕТІНЬСЬКОМУ,

МИТРОПОЛИТУ ЧОРНОГОРСЬКОМУ І ПРИМОРСЬКОМУ

Ваше Високопреосвященство!

Високоповажний владико Амфілохій!

 

З глибоким сумом ми в Україні сприймаємо повідомлення про погіршення становища Православної Церкви на території Чорногорії. Вісті, які до нас доходять, говорять про загрозу насильницького вилучення святинь і руйнування окремих місць молитовного вшанування, а також багато іншого, що не може не турбувати наші душі і серця.

Також ми знаємо про недавній законопроект, який було оприлюднено державною владою Чорногорії, з метою прийняти ряд дискримінаційних заходів по відношенню до Чорногорсько-Приморської митрополії Сербської Православної Церкви в питанні церковної власності. На жаль, все це відбувається на хвилі підтримки політиками та іншими зацікавленими особами чужих природі Церкви націоналістичних настроїв, щоб відокремити Православ’я в Чорногорії від давньої традиції сербського народу.

Особливо гостро ці випробування чорногорських віруючих людей переживаються нами в Україні, де також не припиняються переслідування Святого Православ’я з боку окремих представників нашої української держави. Духовенство та миряни Української Православної Церкви до сих пір переживають подібну ситуацію, коли деякі політики, на догоду миттєвим інтересам світу цього, продовжують розділяти Тіло Церкви Христової і вносити дух секуляризму в церковну огорожу. Тому, в молитві один за одного сьогодні наші серця б’ються в унісон.

По слову Святого Письма, якщо страждає один член, з ним страждають усi члени; чи славиться один член, з ним радiють усi члени (див. 1 Кор. 12:26). У цих Євангельських словах ми знаходимо відраду і втіху, а наша скорбота в радість перетворюється.

Від імені єпископату, кліриків і мирян Української Православної Церкви висловлюю братську молитовну підтримку Вам, дорогий владико Амфілохій, а також ввіреній Вашому піклуванню пастві, і бажаю невпинної допомоги Божої в твердому стоянні за чистоту Православної віри і непохитність єдності Церкви Христа і Бога нашого, Яка є стовп і утвердження істини (1 Тим. 3, 15).

З братською у Христі любов’ю

 

 

+ ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Переглядів: 78

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів