Вітальне слово Предстоятеля Польської Церкви Митрополита Сави Предстоятеля УПЦ Митрополиту Онуфрію з нагоди тезоіменитства

 Його Блаженству,

Блаженнішому Онуфрію,

Митрополиту Київському і всієї України,

Предстоятелю Української Православної Церкви

Київ

 

Ваше Блаженство!

Київська митрополича кафедра є спадкоємицею апостольського служіння. Є приємницею тисячолітньої історії, духовного багатства та подвигів Святих Преподобних Отців Києво-Печерських. Літопис говорить, що Святий Апостол Андрій на величних пагорбах сказав пророчі слова: «Чи бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде велике місто і багато церков збудує тут Бог». І це сталося.

Знаємо, яким тяжким історичним шляхом проходила свята Церква на українських землях в часи гонінь, унїї, війн та нестабільності. Переживає вона і сьогодні великі випробування та поділи. Але Господь ніколи не залишав боголюбивий та віруючий народ української землі.

Київ, за всі часи своєї історії, був православним, ставав розсадником Світового Православ’я для сусідних народів, у тому числі і для східної частини Речі Посполитої Польщі. Трудами Преподобного Отця Антонія київська земля стала розквітаючим центром монастирського життя, плоди якого з’явилися по всьому світу, також і у польських православних монастирях в Супраслі та Яблочині. Свята Києво-Печерська Лавра і сьогодні залишається центром духовного багатства, який притягує мільйони людей з усього світу. Господь дарував українській землі значну кількість архіпастирів і пастирів, які кожні в свій час несли свій послух на благо святій Церкві і народу. Часто віддавали своє життя за Православ’я і ставали прикладом відданості Церкві. А це зобов’язує.

Ваше Блаженство! Архіпастирське служіння є надважливим і відповідальним у будь-який час. Церква Христова, стверджена на непохитному камені сповідницької віри мільйонів подвижників благочестя, завжди була славною в діяннях її найкращих представників – жертовних служителів Божих. Вогнений дар віри та духовної сили, що був отриманий апостолами в день Святої П’ятидесятниці, зберігається і передається їх наступниками – єпископами, протягом вже двох тисячолітть історичного буття Святої Православної Церкви. Великим і славним, а разом з тим важким і скорботним є служіння єпископа Церкви Христової, а тим більше Предстоятеля Церкви, на якого Господом покладена особлива відповідальність за мир і благополуччя всієї церковної спільноти.

Ваше Блаженство! Час Вашого архіпастирського служіння випав на один з найскладніших часів України. Вкрай важливо в ці складні часи братского протистояння та політичних перепетій зберегти єдність православного народу, чистоту Православної Віри Христової. Світове Православ’я сьогодні згуртувалось навколо української тривоги, та всіми силами підтримує Канонічну, Святу, Апостольску Церкву України. Православна Церква Польщі є з Вами, молиться за Вас і весь українській народ. Ви своїм служінням, та проповіддю передаєте світлі промені благодаті для усього українського суспільства. Показуєте на прикладі свого власного життя, як потрібно нести життєвий хрест.

Сьогодні, в день Вашого Тезоіменитства і Вашого славного ювілею 75-річчя з дня народження, підносимо святі молитви і вдячність Пастиреначальнику Христу за те, що під керівнцтвом і духовною опікою Вашого Блаженства Українська Православна Церква зберігає вірність канонам в повноті священного віровчення Вселенської Православної Церкви.

З нагоди 75-річчя з дня народження та в день Вашого Небесного Покровителя бажаю від себе і від всієї повноти Польської Православної Церкви доброго здоров’я, спокою і помочі Божої в несінні нелегкого хреста Предстоятеля Української Православної Церкви. Нехай допомагає Вашій Святині Ваш Небесний Покровитель – Святий Преподобний Онуфрій Великий – здійснювати архіпастирське служіння на благо Святої Православної Церкви в Повноті Вселенського Канонічного Православ’я.

В сьогоднішній день молимося за Вас і весь український народ в Яблочинському монастирі Преподобного Онуфрія Великого, котрий святкує свій празник.

Многая і благая літа, Блаженнійший Владико!

З любов’ю у Христі,

+Сава

Митрополит Варшавський і всієї Польщі

Переглядів: 22

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів