Вітальне слово представника Александрійського Патріархату Високопреосвященнішого митрополита Карфагенського Мелетія Блаженнішому Митрополиту ОНУФРІЮ з нагоди тезоіменитства

Вітальне слово

представника Александрійського Патріархату

Високопреосвященнішого митрополита Карфагенського МЕЛЕТІЯ

Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України ОНУФРІЮ

з нагоди тезоіменитства

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій!

Маю велику честь і радість в цей значний день почесного Вашого Тезоіменитства представляти Блаженнішого Папу і Патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора ІІ й передати від нього та від всієї повноти Александрійської Церкви святкові побажання довголіття, здоров’я душевного і тілесного, спокійного пастирства на благо благочестивого українського народу.

Наша радість примножується від присутності братів – архієреїв з більшості Автокефальних Православних Церков. Їхня присутність з одного боку проголошує наш зв’язок в істинній любові, яка об’єднує наші Церкви як членів одного Тіла Христового, з іншого ж боку показує велику повагу й пошану всієї Православної Церкви до Вашої поважної особи.

Звичайно, період, який нині переживає ваша Церква є періодом випробувань і страждань, але сьогоднішня присутність поряд з вами усіх нас тут має лише одну мету. Щоб як братів вас підтримати і дати сміливість ясно стверджувати, що всі Помісні Церкви поділяють вашу боротьбу заради єдності вашої пастви.

Раніше миру Вашої Церкві загрожувала пропаганда спотвореного західного християнства чи войовнича манія державного атеїзму. Але в теперішні часи спокуси стали ще більш гіркими, тому що походять від братів у вірі і надії.

Будьте певними, що Апостольська Александрійська Церква бажає, молиться і робить все можливе в братній співпраці та турботі з іншими Святішими Предстоятелями Православних Церков, в рамках церковного передання і порядку та всеправославного причастя та єдності, аби прогнати спокусу та відновити мир Христовий в Українській Церкві, а також і в усій Вселенській Церкві.

Важливою передумовою вирішення даної проблеми є абсолютне розуміння й сприйняття того, що Церква не є ареною геополітичних стратегій, ані місцем політичних втручань та задоволень особистих амбіцій, прагнень першості чи реваншизму.

Церква є, головними чином, місцем повного служіння людській особистості з подальшою ціллю сформувати в кожному з вірних образ Христа, і при чому Розп’ятого.

Безпосередня, явна і різними способами чітко виражена всеправославна впевненість всіх Помісних Церков в органічній єдності і історичній залежності Священної Київської Митрополії від Московського Патріархату, подібно до зв’язку виноградної лози з гілками згідно з євангельським порівнянням, підтверджується урочисто і повністю церковною свідомістю мільйонів українських православних вірних, які незважаючи на несприятливі умови останнього часу, на переслідування, утиски, захоплення храмів та інші безчинства, що відбуваються, залишаються стійкими і вірними Матері-Церкві і Вам, Ваше Блаженство, Брате Онуфріє.

Незважаючи на це, древо Української Православної Церкви залишається вічнозеленим і плідним, тому що воно полите і його продовжують поливати кров’ю і сльозами тисячі вірних чад, мучеників та преподобних, котрі не зважаючи на негаразди, продовжують залишатися вірними своїй Церкві.

Ваше Блаженство! Десять місяців тому Папа і Патріарх Александрійський Феодор під час співслужіння з Вами Божественної Літургії в Одесі, звертаючись до православних українців, наголосив: «Лишайтеся в православній вірі та Канонічній Церкві. Патріарх Александрійський святий Петро бачив розірваний хітон Христовий. Цей хітон залишається окривавленим протягом стількох віків. Саме цей хітон Православ’я тримайте у ваших серцях. В Україні, в цій благословенній православній країні, є Канонічна Церква. Є Блаженніший брат наш Онуфрій, благословенний чоловік Божий».

Отці та браття, дерзайте! «Це хмара, яка швидко пройде», – згідно зі словами святого Іоанна Златоуста.

З цими думками знову передаю Вам вітання Александрійського Предстоятеля і бажаю вам від всієї душі многих, здорових та плідних літ!

Київ, 25 червня 2019 року

 

Переглядів: 20

This post is also available in: Англійська, Грецька

Перейти до панелі інструментів