ШВЕЙЦАРІЯ. Співробітник ВЗЦЗ УПЦ виступив на конференції у Фрібургу

31 травня – 1 червня 2019 року у Фрібургу (Швейцарія) відбулось щорічне зібрання членів «Товариства із вивчення християнського Сходу». Цього року захід був організований Центром святого Миколая з вивчення Східних Церков Інституту екуменічних студій Фрібурзького університету. В рамках зустрічі відбулась конференція під назвою «Росія, Україна, Білорусь: спільний цивілізаційний простір?» Українську перспективу з цього питання представив співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, професор Київської духовної академії УПЦ С. М. Бортник.

Основним доповідачем на названу тему був голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Руської Православної Церкви митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв). У якості співдоповідачів виступили С. М. Бортник та А. В. Данилов, які окреслили відповідно українську та білоруську перспективи цього питання.

Зокрема, представник української сторони окреслив історію становлення державності на українських землях та описав різні аспекти ментальності українців. Спеціальними питаннями стали відношення Церкви до залучення її до політичних націоналістичних та імперських проектів, а також аналіз соціологічних даних щодо місця релігійних чинників у житті громадян України.

Окрім того, С. М. Бортник підкреслив, що Українська Православна Церква прагне розвиватися у парадигмі утвердження християнських цінностей в суспільстві та з обережністю ставиться до спроб інструменталізації Церкви в будь-яких політичних чи геополітичних проектах.

Після виступів доповідачі відповіли на численні запитання слухачів та взяли участь у роботі інших частин заходу.

Довідка. «Товариство із вивчення християнського Сходу» („Gesellschaft zum Studium des Christlichen Ostens“) існує з 2001 року та є об’єднанням академічних дослідників німецькомовного простору, до складу якого входять близько 120 вчених з різних країн Європи. Серед членів товариства – теологи, філологи, історики та представники традиційних Церков в різних міжнародних інституціях.

Переглядів: 76

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів