Релігійні громади УПЦ масово звертаються до Європейських міжнародних установ за захистом

Протягом одного тільки квітня 2019 року до Представництва УПЦ при Європейських міжнародних організаціях надійшло більше 25 скарг від релігійних громад, спрямованих до Комісара Ради Європи з прав людини пані Дуні Міятович, Спеціального доповідачева ООН з питань релігії та переконань Ахмеда Шахіда, а також до Ради з прав людини ООН. Про це повідомив голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор.

Як вже згадувалося раніше, внаслідок звернень релігійних громад УПЦ та правозахисних організацій групою Спеціальних доповідачів ООН у жовтні 2018 року вже було спрямовано комунікаційний запит до уряду України щодо систематичних порушень прав віруючих Української Православної Церкви.

«Наразі релігійні громади УПЦ продовжують спрямовувати звернення із викладенням фактів порушень їх прав до компетентних органів, уповноважених згідно міжнародного права розглядати правопорушення, які відбуваються на державному рівні. — розповів голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях. — Таке інформування міжнародних установ дозволяє подолати інформаційні бар’єри та неправдиву інформацію, яка розповсюджується щодо нібито добровільного переходу релігійних громад УПЦ до іншої конфесії та відсутність фактів тиску на віруючих з боку державних органів».

Зважаючи на це, підкреслив єпископ Віктор, «релігійним організаціям та вірянам УПЦ слід продовжувати звертатись до міжнародних органів та установ для повідомлення «із перших рук» про факти незаконного тиску на вірян, вимоги про зміну конфесії, виклики кліриків до правоохоронних структур на допити, захоплення храмів, оформлення протоколів парафіяльних зборів на основі проведення «зборів територіальних громад» та подальшу незаконну перереєстрацію релігійної громади тощо».

Нагадаємо, Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях направив звернення до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів.

Переглядів: 287

Перейти до панелі інструментів