Предстоятелі чотирьох древніших Православних Церков закликали до захисту храмів УПЦ від захоплень

18 квітня 2019 року, у Священній Архієпископії Кіпру, з метою обговорення актуальних загальноцерковних питань зібралися Блаженніші і Святіші Предстоятелі чотирьох древніших Православних Церков: Патріарх Александрійський Феодор II, Патріарх Антіохійський Іоанн X, Патріарх Єрусалимський Феофіл III та Архієпископ Кіпрський Хризостом II, – говориться в комюніке за підсумками зустрічі.

Почавши обговорення церковних проблем сьогодення та засобів їхнього вирішення з молитви про мир в усьому світі та добробут святих Помісних Церков, Предстоятелі окремо обговорили ситуацію з захопленнями храмів Української Православної Церкви, що посилилися в Україні після втручання Константинопольського Патріархату в українські церковні справи.

Предстоятелі закликали всі сторони працювати над «захистом вірних, а також священних храмів та монастирів від захоплень та будь-яких насильницьких дій звідки б вони не походили чи які б причини або мотиви їх не породжували».

У контексті цього, Архієпископ Кіпрський Хризостом нагадав про свою готовність взяти на себе посередницьку роль у вирішенні українського питання, про що повідомляв раніше. Предстоятелі Александрійської, Антіохійської та Єрусалимської Церкви висловили свою згоду з такою ініціативою Предстоятеля Кіпрської Церкви, висловивши думку, що продовження цієї місії Архієпископа Кіпру може послужити «на користь та єдність Православної Церкви».

Разом з тим, Блаженніші Предстоятелі древніх Церков спільно підкреслили свою готовність до продовження спілкування і співпраці на благо Святої Церкви, та зауважили, що в Православ’ї «можуть бути різні точки зору», однак Церква залишається єдиною під керуванням Господа Ісуса Христа, продовжує свою спасительну місію у світі і молиться, щоб через Господь Своєю животворчою благодаттю зцілив різноманітні рани наших народів і Світлом Христового Воскресіння просвітив серця всіх віруючих та привів всіх до єдності у вірі та любові.

Переглядів: 2774

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів