В ООН висловили стурбованість фактами дискримінації УПЦ

Група спеціальних доповідачів ООН, які півроку тому, 30 жовтня 2018 року, звернулись до уповноважених державних органів України із комунікаційним запитом про порушення прав віруючих УПЦ, відповідь у встановлені терміни не отримали. У Представництві УПЦ при європейських міжнародних організаціях вбачають у цьому спробу приховати реальну ситуацію з дискримінацією Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Офіційну комунікацію-запит про надання відповіді у зв’язку з виявленими фактами правопорушень направили спеціальні доповідачі ООН з питань: позасудових страт без належного судового розгляду та свавільних страт, про заохочення та захисту права на свободу думок та їх вільне висловлювання, про права на свободу мирних зібрань та асоціацій та про свободу релігій та переконань.

У комунікації до держави Україна були поставлені питання про серії актів насильства, які суперечать міжнародно-визнаному праву на свободу релігії та переконань, які включають: «напад і захоплення місць поклоніння, що належать Українській Православній Церкві (УПЦ); акти залякування і переслідування; зрив Всеукраїнського хресного ходу, а також порушення проти мирних віруючих».

Спеціальні доповідачі ООН у своєму запиті висловили «серйозну стурбованість у зв’язку з заявами віруючих, які, будучи підтвердженими, являють собою модель офіційно санкціонованих, дією чи бездіяльністю, порушень міжнародно-визнаних прав на життя і безпеку людини, свободу вираження думок і мирних зібрань і релігійних свобод і переконань, як це передбачено в статтях 6, 9, 18, 19 і 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (МПГПП)*».

«Така поведінка з боку державних осіб, відповідальних за міжнародну політику, свідчить про спроби приховати від міжнародного правозахисного механізму факти порушень прав людини на території України, — підкреслюють у Представництві УПЦ, — і є черговим доказом наявності системної державної політики щодо дискримінації Української Православної Церкви».

Проте, як відомо, нещодавно Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало свою доповідь «Громадський простір і основоположні свободи перед президентськими, парламентськими і місцевими виборами в Україні в 2019-2020 рр.», у якій заявило про порушення прав і свобод віруючих Української Православної Церкви.

* – МПГПП був ратифікований державою Україна в 1973 році і являє собою міжнародно-правове зобов’язання.

Нагадаємо, Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях направив звернення до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів.

Повний текст документу англійською: spcommreports.ohchr.org

Переглядів: 22

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів