Патріарх Сербський Іріней: «Україна має свою канонічну Церкву, законним Предстоятелем якої є Митрополит Онуфрій. Іншої ми не знаємо і не визнаємо»

«Україна має свою канонічну Церкву, законним Предстоятелем якої є Митрополит Онуфрій. Іншої ми не знаємо і не вúзнаємо», – про це заявив Патріарх Сербський Іріней у своєму інтерв’ю сербському виданню «Політика» 27 січня 2019 року.

Предстоятель Сербської Православної Церкви у черговий раз зазначив, що ввірена йому Церква не займає ту чи іншу сторону у питанні надання автокефалії Українській Церкві, а лише наполягає на дотриманні священних канонів та закладеного ними багатовікового порядку.

«Нашою Матір’ю-Церквою є Константинопольський Патріархат, який надав нам самостійність вісім століть тому. З того часу, усі автокефальні Церкви, з Константинопольською Церквою включно, є рівними між собою. Патріарх нашої Матері-Церкви є першим серед рівних. Ні Сербська, ані, думаю, жодна інша Православна Церква не прийме появи якогось «православного папи». Якщо вони це зроблять – то перестануть бути православними», – зазначив Святіший Патріарх Іріней.

Предстоятель Сербської Православної Церкви неодноразово наголошував, що церковне питання в Україні можна вирішити лише Собором представників всіх Помісних Православних Церков. Разом з іншими архієреями Сербської Церкви у своєму різдвяному посланні від 3 січня 2019 року він відмічав, що за участі Фанара політики лише поглиблили розкол в Україні, у той час як автокефалія має сприяти розвитку та зміцненню єдності між Православними Церквами.

У своєму інтерв’ю для видання “Політика” Предстоятель Сербської Православної Церкви ще раз зазначив, що розцінює дії Константинополя в Україні як легалізацію розколу, який Сербська Церква не приймає за належний і законний стан речей, і не прийме у майбутньому.

Переглядів: 37

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів