Собор Єпископів Польської Православної Церкви висловив свою позицію з приводу ситуації, що склалася у церковному житті України

Собор Єпископів Польської Православної Церкви, що пройшов 15 листопада 2018 року у Варшаві, у своїй постанові № 341, назвав чинну ситуацію «тривожною» і такою, що «викликає загальноправославну стурбованість», оскільки вона «руйнівно впливає на життя Православної Церкви у цілому».

Повторюючи резолюцію №340 свого Собору від 9 травня 2018 року, Єпископат Польської Православної Церкви виступив з закликом безвідкладного скликання Собору Предстоятелів всіх Православних Церков. Підкреслюючи нагальну необхідність Собору Предстоятелів у ситуації, що склалася в Україні, Єпископат Польської Церкви наголосив, що до «мирного урегулювання питання розділеного Православ’я на українській землі» можна прийти лише «разом, у дусі євангельської любові, смирення та взаєморозуміння, зберігаючи догматичне та канонічне вчення, а також взаємну повагу».

Собор прямо і недвозначно зауважив, що «особи, які були позбавлені єпископського і пресвітерського сану, не можуть бути лідерами у встановленні миру в Православній Церкві України», оскільки «їх дії спричиняють лиш більший безлад і спокуси».

У зв’язку з цим, Собор Єпископів заборонив кліру Польської Автокефальної Православної Церкви «входити в літургійне та молитовне спілкування з «кліром» так званих Київського Патріархату та Української автокефальної православної церкви, які своїми діями і до сьогодні спричинили багато зла», – йдеться у комюніке, опублікованому на офіційному сайті Польської Православної Церкви.

Собор наголосив, що «лише збереження догматичних і канонічних норм Церкви, разом зі збереженням багатовікових традицій захистить Православ’я від складних церковних наслідків у міжнародних масштабах».

Нагадаємо, що 7 листопада 2018 року Сербська Православна Церква на Архієрейському Соборі також відмовилася визнавати зняття Константинополем анафем з очільників УПЦ КП та УАПЦ та вступ у євхаристійне з ними спілкування, та закликала Константинополь разом з іншими Православними Церквами до негайного проведення Всеправославного Собору для вирішення українського питання.

Переглядів: 27

Перейти до панелі інструментів