ВРЦіРО прийняла заяву щодо неприпустимості втручання в богослужбову практику релігійних організацій

26 червня 2018 року, у Центральному відділенні Українського Біблійного Товариства м. Києва відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

На засіданні було обговорено і прийнято заяву ВРЦіРО «Щодо недопустимості порушення принципу автономності релігійних організацій та втручання в богослужбову практику релігійних організацій».

Приводом для формування цієї заяви був сумнозвісний випадок у Запоріжжі, що стався 11 січня 2018 року, коли Прокуратура Запорізької області, посилаючись на ч.3 ст. 161 Кримінального Кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), відкрила кримінальне провадження на священнослужителя та окремих представників Запорізької єпархії Української Православної Церкви зі звинуваченням їх тому, що вони «допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями».

У зв’язку з цим Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій вважає, що застосування вищезгаданої 161 ст. КК України до священнослужителів та релігійних організацій у випадку відмови або незадоволення релігійних потреб (таїнства, обряди та ін.) осіб, що належать до інших конфесій, релігій, інших релігійних організацій є неприйнятним, оскільки порушує права і свободи релігійних організацій, що їх гарантує Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». Зокрема, ст. 5 цього Закону постулює наступне: «Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій <…>, бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій».

«На підставі цього, – йдеться у Заяві ВРЦіРО, – питання здійснення чи не здійснення релігійними діячами, священнослужителями, наставниками чи проповідниками богослужінь, релігійних обрядів та церемоній регулюється внутрішніми настановами відповідних релігій, конфесій та релігійних організацій і не може бути предметом застосування статті 161 КК України».

Повний тест заяви доступний за посиланням.

Переглядів: 203

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів