Священник УПЦ звершив різдвяні богослужіння для українців в Лівані

З 6 по 12 січня 2022 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви священник Василій Пріц перебував у Лівані, де звершив низку богослужінь для української православної діаспори.

7 січня 2022 року, в День Різдва Христового, священник Василій Пріц з пастирською місією відвідав місто Сайда (у Євангелії згадується під іменем Сидон), де у храмі на честь святителя Миколая Чудотворця у співслужінні настоятеля храму протоієрея Іосифа Кхурі (Антіохійська Православна Церква) звершив Божественну Літургію. За богослужінням священик зачитав різдвяне послання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. На Літургії молилися не лише вихідці з України, але й з Росії, Румунії, Молдови, Білорусі та віруючі Антіохійської Православної Церкви. Після богослужіння прихожанами приходу була організована святкова трапеза, за якою отець Василій познайомився та поспілкувався зі співвітчизниками.

8 січня 2022 року український священник відвідав місто Тир, де в храмі святого апостола Фоми поспілкувався з настоятелем приходу священником Миколаєм Баззилем та українською діаспорою даного приходу. Українські прихожани провели екскурсію древнім містом Тир, зокрема територією древнього міста та відвідали античний іподром – місце мученичеської кончини перших християн.

Цього ж дня відбулася зустріч ієрея Василія з митрополитом Тирським і Сидонським Ілією (Кфурі) в резиденції митрополії, що знаходиться в південноліванському містечку Марджаюн. Привітавши з Різдвом Христовим, священник подякував митрополиту Іллі за можливість звершувати богослужіння в межах його канонічної території. Під час теплої зустрічі мова йшла про церковну ситуація як в Україні, так і у всьому православному світі. Також митрополит Ілія розповів про церковні традиції та історію Антіохійської Православної Церкви.

9 січня 2022 року священник Василій звершив Літургію в соборі святителя Миколая в м. Сайда у співслужінні з настоятелем та кліриками даного приходу. Після богослужіння разом із прихожанами Миколаївського собору було звершено паломництво до південноліванського селища Магдуши. За переданням, в цьому селищі знаходиться печера, в якій Пресвята Богородиця очікувала Спасителя під час Його проповіді в Тирі та Сидоні.

11 січня 2022 року, священник Василій Пріц разом із настоятелем Подвір’я Руської Православної Церкви в Бейруті архімандритом Филипом (Васільцевим) відвідали Баламандський університет в Лівані та зустрілись деканом богословського факультету Баламандського унівесритету архімандритом Яковом (Халіль). Під час зустрічі йшлося про співробітництво Антіохійської та Української Православних Церков в освітній сфері. Потім архімандрит Яків розповів про життєдіяльність богословського факультету і провів екскурсію. Відразу після екскурсії священник Василій та архімандрит Филип відвідали ставропігійний патріарший монастир Успіння Пресвятої Богородиці, який знаходиться на території університету.

12 січня 2022 року священник Василій повернувся на Батьківщину.

Переглядів: 133

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів