Предстоятель Кіпрської Церкви: «Варто думати про Церкву, а не про особисті інтереси»

Релігійну проблему в Україні мають разом вирішувати всі Помісні Православні Церкви, а не кожна окремо від інших, в односторонньому порядку.

На цьому наголосив Предстоятель Кіпрської Церкви Архієпископ Хризостом II у своєму інтерв’ю Еміліосу Полігенісу, головному редактору грецького інформаційного інтернет-порталу Romfea, 22 травня 2019 року.

Архієпископ Хризостом зауважив, що Помісні Православні Церкви вчинили правильно і мудро, коли після надання Константинопольським Патріархом Томасу, не стали на бік жодної з сторін, оскільки це неминуче призвело б до розколу у Світовому Православ’ї.

«Одностороннє рішення не принесе користі, – сказав Предстоятель Кіпрської Церкви. – Його результатом буде саме те, чого я завжди боявся (розкол – прим. Ред.). Я також міг би прийняти рішення на користь того чи іншого, але вважаю те за неправильне. Ось чому ми всі цього не зробили».

Архієпископ Хризостом наголосив на принциповій необхідності спільного вирішення українського церковного питання всіма Помісними Церквами, а також досягнення спільної згоди, як запоруки миру, єдності та добробуту усієї Православної Церкви.

«Я не займаю жодну з сторін. Займати сторони не є добрим. Я погоджуюся з Церквою, а не з особистостями. Нашим компасом, нашим керівним принципом, як я вже неодноразово говорив, є ретельне слідування інтересам Церкви. Повторюю, необхідно не спиратися на постаті, а дивитися на Церкву. Так я вважаю, і таку думку я намагаюся донести всім – думати перед усім про Церкву, а особисті інтереси залишити в стороні», – сказав Предстоятель Кіпрської Церкви.

Архієпископ Хризостом назвав успішними свої нещодавні зустрічі з Предстоятелями Елладської, Сербської та Болгарської Церков.

«Ми всі повинні взаємодіяти, бути друзями. Нам нічого ділити. Церква є одною, і ми всі маємо піднімати її, а Православ’я плекати як зіницю ока», – сказав Предстоятель Кіпрської Церкви.

Нагадаємо, що 21 травня 2019 року Предстоятель Кіпрської Церкви зустрівся з Предстоятелем Еладської Церкви Архієпископом Ієронімом II, напередодні, 20 травня 2019 року, – з Предстоятелем Болгарської Церкви Патріархом Неофітом, а 17 травня 2019 року – з Престоятелем Сербської Церкви Патріархом Ірінеєм.

Переглядів: 51

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів