Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій взяв участь в урочистостях на честь свт. Василія Острозького в Чорногорії (фото, відео)

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення Святішого Патріарха Сербського Іринея митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій взяв участь в урочистостях, присвячених дню пам’яті свт. Василя Острозького в Чорногорії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як передає офіційний сайт Чорногорської-Приморської митрополії, 12 травня 2019 року митрополит Сергій взяв участь у святковій Божественній літургії в сербському монастирі Острог. Літургія, яку очолив митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій у співслужінні ієрархів Сербської та інших Православних Церков, була звершена на монастирській площі перед мощами святителя Василія Острозького.

Після завершення богослужіння український ієрарх передав благословення і привітання від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія усім присутнім, дякуючи митрополиту Амфілохію за «молитви, за єднання в любові, за єдність в чистоті Православ’я».

За словом митрополита Сергія, у теперішньому неспокійному світі найстрашнішим є роз’єднання людей — роз’єднання у вірі.

«Наш народ переживає це роз’єднання, розкол, і нове лихо — черговий розкол всередині Церкви, які спровоковані, можна сказати не людьми, а з самого пекла, — зазначив він. — Але радісно свідчити, що завдяки життю у вірі та підтримці й народу вашого, наш нарід зберігає віру. Якщо розкольники забирають у нас храми, то народ служить в будиночку, в наметі, під відкритим небо, але зберігає чистоту Православ’я. І у цьому радість життя з Христом, і в цьому радість того, що ми з вами через благословення владики Аміфолохія єдині у вірі».

Владика підкреслив, що «ми розуміємо і ваші проблеми, ми знаємо біль, яку ви переживаєте, тому, що ми в певній мірі теж переживаємо біль, і ця біль нас теж зближує і об’єднує, і ми бачимо, що милість Божа з нами. Господь нас не залишає і втішає особливою радістю — вічною, пасхальною, непереможною. З цією радістю ми приїхали до вас, до народу Божого, священства, чернецтва. Ми просимо, щоб Господь допоміг нам жити радістю пасхальною, щоб ніщо в світі не відняло її від нас».

У дар від Предстоятеля Української Православної Церкви владика Сергій передав митрополиту Амфілохію ікону преподобного Іова Почаївського, побажавши йому бути таким самим непереможним воїном Христовим, яким був Почаївський ігумен.

У свою чергу митрополит Чорногорський і Приморський подякував за дар та зазначив, що особливо вшановує перподобних Іова та Амфілохія Почаївських. Він запевнив, що молиться про дарування народу та Православній Церкві України єдності.

Урочистості продовжилися літією, яку відслужили у м. Никшич під час хресного ходу на честь святого ієрарха, небесного покровителя міста та його мешканців.

Молитовна хода розпочалася біля Собору Святителя Василія, на чолі з ієрархами Сербської Православної Церкви, за участю українського архієрея митрополита Сергія та архіпастирів та чисельного духовенства з різних країн, а також чернецтва та великої кількості вірян. Учасники ходи пройшли центральними вулицями міста, зупинившись у кількох місцях, де читалося Євангеліє та підносилися молитви. Хресний хід на площі міста зустрічав єпархіальний єпископ Будимлянський і Никшицький Іоанникій, після чого віруючі молитовною ходою повернулися до собору.

Ця молитовна подія фактично закрила щорічну духовно-культурну виставку «Дні Василія Острозького», яка на честь великого святого була організована Будимлянсько-Нікшичською єпархією, повідомляють на сайті mitropolija.com.

Переглядів: 24

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів