У селі Поліське відбулося захоплення храму — настоятеля з інсультом відвезли в лікарню (+відео, оновлено)

Сьогодні, 17 квітня 2019 року, активісти «ПЦУ» штурмом, за допомогою бійки і лома, захопили Свято-Михайлівський храм в с. Поліське Березнівського району Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ. За повідомленням Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ очевидці, очолювали беззаконні дії прихильників «ПЦУ» безпосередньо начальник районного відділення поліції та сільський голова.

Як стало відомо, привід для провокативних дій активістам новостворенної «ПЦУ» вчергове дав голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, який зареєстрував громаду «ПЦУ» на основі особистих даних релігійної Свято-Михайлівської громади УПЦ. Підтримує цю конфліктну ситуацію голова Березнівської РДА Віталій Люшин.

Саме з цими так званими «документами», за словами очевидців, сьогодні й зібралися біля Свято-Михайлівського храму УПЦ в селі Поліьске агресивно налаштовані прихильники «ПЦУ» — заявили, що відтепер храм їхній, та штурмом, б’ючи вірян і ламамаючи церковні двері ломом, захопили храм.

Нагадаємо, пан Муляренко таким чином “ліквідував” та “перевів” в «ПЦУ» вже близько 60-ти парафій УПЦ на Рівненщині, про що заявили 15 квітня на прес-конференції представники єпархії.

Як розповів благочинний Березнівського благочиння протоієрей Ігор Коспа, рішення про т.зв. «переведення в ПЦУ» було прийнято на зборах територіальної громади. На попередження голови парафіяльної ради про те, що такі збори порушують чинне законодавство, та що релігійна громада вже одноголосно проголосувала залишитися вірною канонічній УПЦ на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, про що свідчить нотаріально завірений протокол, активісти не звернули уваги — «все рівно провели свої збори і, попри норми в прийнятому законопроекті №4128-д (про те, що рішення приймається 2/3 членів релігійної громади – ред.), проголосували за “перехід” і привезли тепер зареєстрований в ОДА за підписом О. Муляренка статут “ПЦУ” з реєстраційними даними парафії УПЦ».

«Сільський голова всіх напоїв, і п’яні активісти почали бити людей, ламати браму, — додав отець-благочинний. — Ми просили поліцію, щоб, як має бути за законом, храм до рішення суду опечатали. Але поліцейські, особливо начальник відділення поліції А. В. Кушик, нас просто відігнали, створивши спеціальний коридор. Мені розбили камеру, на яку я все знімав. Почалася тяганина, людей били, жбурляли, матушку ногами штовхали, а батюшка взагалі був уже в лікарні. І замість того, щоб усе було за законом, ні — вирвали двері та зайшли до церкви».

Передувала захопленню храму УПЦ у селі Поліське розмова настоятеля громади УПЦ о. Стефана Корольчука з начальником відділення поліції Березнівського району в Рівненській області Андрієм Кушиком, після якої священика з інсультом забрала до лікарні «Швидка допомога».

«Батюшка Стефан був сьогодні в начальника поліції, хотів попередити про ймовірний конфлікт у селі, бо знав, що буде спроба захоплення храму. Він написав відповідну заяву, і його викликав на розмову начальник поліції. Начальник поліції сказав йому таке: “Не здумайте чинити спротив, тому що сьогодні я в церкву зайду”. Після батюшка вийшов — і його схопив інсульт. Священика забрала “Швидка”. Я сьогодні начальнику поліції й кажу, що після вашої розмови священика забрала “Швидка”, а він мені: “Добре”», — розповів о.Ігор.

Вже за відомим сценарієм, після захоплення храму УПЦ на місце події приїхав «благочинний» колишнього «Київського патріархату», на якого й очікувала громада «ПЦУ».

«Прикра ситуація, особливо тому, що відбулася за участю поліції. Звичайно, без дозволу голови ОДА О. Муляренка та голови РДА В. Люшина начальник поліції з 10-ма поліцейськими сам, без розпорядження, не приїхав би. Люди чули, що начальник поліції нишком, щоб не бачили, навіть казав активістам: “Давайте, давайте!”, — щоб ламали двері, та на відео все записано, і люди все бачили на власні очі», — додав священик.

Наразі настоятель громади УПЦ перебуває в лікарні. Храм захоплено, тому молитися за мир і спокій відтепер парафія буде у священницькому будинку.

Переглядів: 31

Перейти до панелі інструментів