В Рівненській єпархії опечатали два храми УПЦ після провокацій активістів ПЦУ

Прихильники новоствореної структури 6 та 10 квітня 2019 року вчинили дві спроби захопити храми парафій УПЦ в с. П’ятигори Здолбунівського р-ну та в с. Копитів Корецького р-ну Рівненської області. Вірянам вдалося відстояти свої церкви, але після тривалих протистоянь вони вимушені були погодитися на опечатування їхніх храмів до рішень суду. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Про свої претензії на храм в честь Різдва Богородиці в П’ятигорах прихильники ПЦУ заявили 6 квітня, прямо під час богослужіння поминальної суботи.

За словами очевидців, перепалка почалася в храмі, де в цей час перебували близько 70 прихожан канонічної Церкви. До церкви прийшли і прихильники ПЦУ – приблизно 30 чоловік, які стали говорити про те, що громади УПЦ вже не існує, а у них є документи і новий глава парафіяльної ради – депутат Здолбунівської районної адміністрації Ігор Щебет. Коли перепалка перемістилася на вулицю, староста встиг закрити двері, що ведуть з притвору до храму, а віруючі УПЦ заблокували доступ до притвору. В результаті тривалого конфлікту настоятелю – протоієрею Андрію Пилиповичу – стало погано і він втратив свідомість. Священика доставили в лікарню.

Через кілька годин протистояння, спровокованого прихильниками нової церковної структури, храм опечатали. Печать завірена підписом представників релігійних громад УПЦ та ПЦУ і головою сільради, який є протестантом і, за словами місцевих жителів, відверто симпатизує прихильникам новоствореної «української церкви». Після того, як храм опечатали, ключі від церковного приміщення передали голові села, про що був складений відповідний акт.

Варто зазначити, що, дійсно, згідно з розпорядженням голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, релігійної громади УПЦ в селі П’ятигори з недавніх пір не існує: замість неї в ЄДР з такими ж даними зареєстровано громада ПЦУ. Проте ці дії чиновника абсолютно незаконні. «Прихильників ПЦУ в селі небагато, але коли вони проводили свої так звані “парафіяльні збори” в клубі, вони привезли туди своїх родичів – дітей, онуків – які вже давно не проживають в селі», – повідомили парафіяни релігійної громади УПЦ. Насправді ж реальні парафіяни виступають категорично проти зміни юрисдикції, підтвердивши своє рішення залишитися в лоні канонічної Української Православної Церкви ще 9 лютого.

Події навколо Свято-Іоанно-Богословського храму УПЦ у селі Копитів розгорнулися вранці 10 квітня, коли агресивно налаштовані прихильники ПЦУ вчинили спробу захопити церкву. Зрізати болгаркою замки з церкви рейдерам завадили близько десяти літніх парафіянок, які стали на захист свого храму та не дозволили вчинити беззаконня.

Словесні перепалки тривали близько 6 годин, учасників конфлікту ставало все більше. Очевидці розповіли, що активісти ПЦУ грубо обзивали настоятеля храму і священиків, які пізніше приїхали на допомогу вірянам.

Після тривалих суперечок і переговорів обидві релігійні громади домовилися не відчиняти та опечатати церкву. Кому вона належатиме далі – вирішить суд, до якого збираються звернутися віряни УПЦ села Копитів.

В розпалюванні міжконфесійного конфлікту в селі беруть безпосередню участь представники місцевої адміністрації, які раніше організували збір підписів на підтримку переходу Свято-Іоанно-Богословської парафії в ПЦУ. Проте активістам не вдалося схилити вірян до зміни конфесії, незважаючи на тиск та дезінформацію, яку прихильники нової церковної структури два тижні розносили селом.

За матеріалами rivne.church.ua

Переглядів: 34

Перейти до панелі інструментів