Прихильники «ПЦУ» захопили храм УПЦ у c. Птича на Рівненщині

На Рівненщині розпочалася нова хвиля рейдерських захоплень храмів.

Сьогодні, 4 квітня 2019 року, близько 20:00, прихильники «ПЦУ» захопили храм релігійної громади УПЦ у селі Птича Дубенського району Рівненської області. Як повідомляють очевидці, рейдери зрізали замки болгаркою, поліція, яка була присутня при цьому, цим діям не перешкоджала. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповів настоятель захопленої Свято-Успенської церкви протоієрей Григорій Стадник, у поліції на його запит про невтручання відповіли, що злам церкви відбувається законно.

«Коли мені повідомили про те, що церкву намагаються зламати, я відразу зателефонував до слідчого й запитав, що відбувається, і чому поліція не втручається. Він відповів, що арешт, який був накладений на храм, сьогодні знято. Я йому відповів, що те, що відбувається, незаконно, й запитав, чому нас не повідомили? На що він заявив, що все законно, і поклав слухавку», —  зазначив священик.

Передували цій події збори територіальної громади щодо переходу в ПЦУ, які провели на території храму 1 квітня.

Отець Григорій розповідає, що це голосування проходило «для галочки». «Реєстрація у них вже була готова того ж дня, — додав він. — На чолі новоствореної громади «ПЦУ» поставили художнього керівника ансамблю пані Гоменюк».

Відразу після захоплення храму «клірики ПЦУ» відслужили у ньому молебень. Чоловіки, котрі зайшли разом із панотцями до церкви, навіть не знімали шапок з голів, обурюються віруючі.

В єпархії наголошують, що релігійну громаду УПЦ в с. Птича, як і низку інших парафій Рівненщини, викреслили з ЄДР, натомість зареєстрували релігійну громаду «ПЦУ» та оголосили її єдиною легітимною.

Нагадаємо, 14 березня 2019 року Європейський Суд з прав людини направив на адресу релігійної громади УПЦ с. Птича Рівненської області офіційне повідомлення про те, що скарга заявника на дії української влади у зв’язку з незаконним арештом храму прийнята і відкрито провадження у справі. Також цими днями, 3 і 4 квітня, активістами «ПЦУ» було захоплено ще два храми УПЦ в с. Мала Любаша та с. Постійне Костопільського району Рівненської області. Причому, місцева влада фактично санкціонувала зрізання замків на церквах, а забезпечили безперешкодний доступ до дверей правоохоронці.

Переглядів: 28

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів