Митрополит Кікський Нікіфор: Слід терміново вирішити українське питання, щоб уникнути схизми

17 березня 2019 року Його Високопреосвященство Митрополит Кікський і Тилірійський Нікіфор очолив святкове богослужіння в день Торжества Православ’я на подвір’ї Кікського монастиря в Нікосії, повідомляє Інформаційне агенство Romfea.

По завершенні літургії, у своїй промові Митрополит Нікіфор з жалем зауважив, що сьогодні «Православ’я на вселенському рівні представлене єдністю, що дала тріщину».

«Питання надання автокефалії в Православній Церкві України викликало серйозні, важкі побічні ефекти, що отруїли міжправославні відносини і зашкодили Тілу Вселенського Православ’я. Кризове становище, що виникло, швидко погіршується і загрожує, якщо вчасно не вирішиться, створенням схизми, що суттєво вразить єдність Православ’я і призведе до несподіваних наслідків», – зазначив він.

Архієрей Кіпрської Церкви зазначив, що перед лицем чинної драматичної ситуації жодна з Православних Автокефальних Церков не має права мовчати і залишатися у спокої, тому що всі Помісні Православні Церкви складають Одне Тіло Святої, Соборної і Апостольської Церкви, а відтак, за словами апостола Павла, «коли страждає один член, страждають з ним усi члени» (1 Кор. 12:26).

«Протягом своєї історії Православна Церква протистояла багатьом кризам. І це не дивно, тому що Церква є боголюдським організмом і до зовнішньої, видимої частини боголюдського таїнства входять люди з властивими їм недосконалостями. Головний корінь кожної кризи – це дух гордості, егоїзму та честолюбства наших єпископів. Невже жахливий розкол між Сходом і Заходом, між Римсько-Католицькою та Православною Церквами, який мав місце в 1054 році, не був пов’язаний з цими причинами?» – сказав Митрополит Нікіфор.

«На мою смиренну думку – підкреслив Митрополит, – вирішення проблеми, що виникла і хвилює нині Православ’я, є одним, простим і у той же час складним для досягнення – це виконання заповіді любові та смирення. «Без Святого Закону Христа, – заявляє Достоєвський, – ніколи не буде царювати братерство», а Закон Христа – це смирення і любов <…> Тому ми всі, православні ієрархи і, передусім, Предстоятелі Православних Церков, особливо ті, хто носить тяжкий титул Патріарха, повинні кожен день свого життя проживати у тому дусі Христової любові та смирення, який ми переживаємо за нашою Божественною службою, якщо ми хочемо уникати конфліктів і розколів та щоб панувала сереж нас єдність та однодумство», – підкреслив Митрополит Нікіфор.

Владика зауважив, що «повне відновлення єдності Православної Церкви та уникнення болісного розколу є терміновою необхідністю не тільки Православ’я, але й культури та історії». А відтак, за його словами, всі Православні Ієрархи повинні «вийти за межі власної користі» і діяти в дусі любові та розвивати діалог цієї любові.

Митрополит Кіпрської Православної Церкви підкреслив, що єдиним шляхом вирішення утвореної української проблеми та укріплення єдності Православ’я є якнайшвидше скликання Всеправославного Собору, або, якщо це дуже складно, – зібрання Синаксису Предстоятелів Православних Церков, які, залишившись поза зоною політичного тиску, мають висловитися в дусі розсудливості для остаточного врегулювання української церковної проблеми, що загрожує єдності Православ’я.

«З давніх давен наша Православна Церква достримується своєї, Соборної системи прийняття рішень. Всім відомо, що при виникненні певної проблеми (єресі або розколу), Отці нашої Церкви, з огляду на православний дух соборності, скликали Собори – спочатку Помісні, а потім Вселенські – для вирішення тієї проблеми. Окрім того, ця давня православна, церковна реальність і традиція виражена в посланні Святого і Великого Критського Собору, де проголошувалось, що: «Православна Церква втілює свою єдність і соборність «у Соборі». Соборність пронизує її організацію та спосіб прийняття рішень, та визначає її шлях». І чорнило, яким було написано це послання ще не висохло», – сказав Митрополит Кікський Нікіфор.

Переглядів: 275

Перейти до панелі інструментів