Торжество Православ’я в Одесі, Запоріжжі, Рівному: десятки тисяч вірян УПЦ засвідчили вірність своїй Церкві (фото, відео)

17 березня 2019 року, в першу неділю Великого посту — Торжества Православ’я, торжества віри, Православної віри, а не її декламування, у трьох містах України відбулися масштабні Хресні ходи, у яких взяло участь загалом близько 20-ти тисяч віруючих. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

В загальноміській Хресній ході з молитвою про мир в Україні взяло понад 10 тисяч віруючих одеситів, передає прес-служба Одеської єпархії.

Відразу після святкового богослужіння, яке очолив керуючий єпархією митрополит Агафангел,  в Спасо-Преображенський кафедральний собор прибули духовенство і парафіяни всіх одеських храмів з численними святинями.

Опівдні почався загальноміська хресна хода з молитвою про мир в Україні і благоденство її благочестивого народу. Більше 10 тисяч прочан з несенням Святого Хреста, чудотворних ікон і святинь, зі співом церковних молитов обійшли навколо Соборної площі. Потім Владика митрополит прочитав молитву про збереження нашої Батьківщини від всіляких негараздів і скорбот. Після завершення молитовного ходу Високопреосвященніший владика звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом, у якому особливо наголосив на важливості збереження святої Православної віри.

Згодом центральними вулицями Запоріжжя розпочався числена Хресна хода з чудотворною іконою Божої Матері “Касперівська”. Урочисту молитовну ходу очолив митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

Взявши участь у Хресній ході, запорожці засвідчили свою міцну віру в заступництво Пресвятої Богородиці та вірність канонічній Матері Церкві!

Урочиста процесія з іконою Божої Матері «Касперівська», як повідомляють в єпархії, пройшла від воріт храму святих благовірних подружжя Петра і Февронії Муромських вулицями Шкільна, Фортечний і проспекту Соборному до архієрейського Свято-Покровського собору, де був відслужений чин Торжества Православ’я.

Після митрополит Лука звернувся до своїх духовних чад і всіх жителів землі Запорізької із проповіддю, в якій особливо наголосив на важливості збереження єдності Святої Православної Церкви.

«Пам’ятайте, що говорив святий апостол Павел: “Хвалимося в утисках, знаючи, що утиски приносять терпеливість, а терпеливість досвід, а досвід надію, а надія не осоромлює, бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам”. Бажаю всім нам міцності духу на цьому спасительному шляху Великого посту. І щоб душі наші, здійснивши подвиг покаяння, стали справжніми світильниками, що засвічують цей світ», — закликав вірян насамкінець владика.

«Молитовне єднання у вірі, радість від спільного свята та відчуття єдиної православної родини — так коротко можна охарактеризувати кількатисячну хресну ходу, що відбулася у Рівному», — повідомляють у єпархії.

Урочисту ходу, з благословення митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія, очолив вікарій Рівненської єпархії, єпископ Дубенський Пимен.

Щорічна хресна хода у першу неділю Великого посту – подія для православних рівнян важлива і очікувана: пройти вулицями обласного центру збираються віряни не тільки з усього міста, а й з усієї області.

Відстань близько 3 кілометрів зі щирою молитвою на устах подолали численні віряни, духовенство та монахи й монахині. На початку колони, за хрестом і хоругвами, несли храмові ікони із усіх церков міста Рівного та чудотворні ікони обителей єпархії.

Закінчилася молитовна хода на Свято-Георгіївському подвор’ї, де під відкритим небом, відбувся урочистий молебень Торжества Православ’я, по завершенні якого зі словом проповіді до вірян звернувся владика Пимен.

Переглядів: 18

Перейти до панелі інструментів