ООН: Автокефалія загострила протиріччя між православними в Україні. Причому їх жертвою стає виключно Українська Православна Церква

ООН опублікувала доповідь про ситуацію з правами людини в Україні напередодні виборів. Документ називається “Громадський простір і основні свободи напередодні президентських, парламентських і місцевих виборів в Україні”. Його підготувало Управління верховного комісара з прав людини (УВКПЛ). В доповіді було приділено увагу й порушенню прав і свобод віруючих, які належать до Української Православної Церкви. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар видання «Страна.ua» у частині, що стосується релігійної ситуації в країні.

В ООН констатують: автокефалія загострила протиріччя між православними в Україні. Причому їх жертвою стає виключно Українська Православна Церква.

Це розходиться із заявами Президента України Петра Порошенка і Патріарха Константинопольського Варфоломія про те, що нарешті-то розкол подолано.

«За звітний період було задокументовано 10 випадків погроз та актів залякування щодо священнослужителів та прихожан переважно Української Православної Церкви Московського Патріархату», – йдеться в документі.

В ООН побоюються, що політична ситуація в країні ще більше сприяє загостренню. Це, в свою чергу, порушує свободу релігії і переконань. А звідси рукою подати і до порушень інших прав людини, наприклад, на свободу думки і слова. Особливо це є актуальним напередодні виборів.

Відзначається, що у листопаді 2018 року, після відмови УПЦ приєднатися до новоствореної ПЦУ, СБУ порушила ряд кримінальних справ за звинуваченням у підбурюванні до релігійної ненависті.

“Принаймні в одному випадку це звинувачення було доповнено звинуваченням у державній зраді, причому про підозру не повідомлялось”, – йдеться в доповіді.

СБУ провела обшук в приміщеннях УПЦ і будинках її ієрархів. А також – масові допити священнослужителів в різних регіонах України.

“Багато хто з допитаних розцінюють ці дії як тиск на них. Не дивлячись на відсутність прямих загроз або примусу, вони вважають ці дії спробами вплинути на їхню позицію щодо автокефалії”, – йдеться у документі.

Разом з тим у доповіді згадується про примусове перейменування УПЦ, у зв’язку з чим акцентується, що саме УПЦ мається на увазі в дискримінаційному законі.

Закон про військових капеланів, який забороняє священикам УПЦ опікуватися армією, також був розцінений ООН, як порушення прав людини.

Переглядів: 22

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів