Відбувся офіційний візит ВРЦіРО до Ізраїлю

З 3 по 6 березня 2019 року представники Української Православної Церкви – голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор та заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич – у складі офіційної делегації Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій (ВРЦіРО) перебували у Ізраїлі, де взяли участь у низці заходів високого рівня.

4 березня в Єрусалимі делегація ВРЦіРО зустрілася з Президентом Держави Ізраїль Реувеном Рівліном та представниками ізраїльського уряду, з якими обговорила подальший розвиток паломництва до обох країн та українсько-ізраїльських відносин.

Зокрема, питання міжнаціонального співробітництва та паломництва з урахуванням переваг існуючого безвізового режиму між Ізраїлем та Україною, а також протидія проявам антисемітизму та екологічні виклики стали предметом обговорення на зустрічі з Зеєвом Елькіним, Міністром у справах Єрусалима та національної спадщини, Міністром охорони навколишнього середовища Держави Ізраїль.

Сторони обмінялися заявами про солідарність Ізраїлю з Україною та про підтримку Держави Ізраїль на міжнародному рівні під час зустрічі українських релігійних діячів з високопосадовцями МЗС Ізраїлю.

Окрім цього, були обговорені питання забезпечення релігійної свободи для віруючих різних конфесій та представників різних культур.

По завершенні зустрічі делегація ВРЦіРО взяла участь у брифінгу, що пройшов у МЗС Ізраїлю. У заході також взяли участь директор першого євро-азітського відділу МЗС, що відповідає за зв’язки з Україною, Яков Лівне, та директор з питань спеціальних проектів МЗС Ізраїлю Аківа Тор.

Після брифінгу, делегація відбула до Гуш-Еціону, де зустрілася з його губернатором Шломо Нееманом.

Зранку, 5 березня, ВРЦІРО зібралася на внутрішнє засідання, під час якого було обговорено стан церковно-державних стосунків та інші поточні питання. Зокрема, у дискусії представники Ради висловили занепокоєння випадками порушень базових прав релігійних організацій та обмежень свободи віросповідання, в тому числі й у законодавчій площині, які мали місце протягом останнього часу по відношенню до деяких конфесій та їх представників. У зв’язку з цим було вирішено, що у найближчому майбутньому ВРЦІРО виступить із відповідною заявою, в якій висловить свою позицію з цього приводу.

Після засідання делегація прибула до Кнесету (Парламенту) де мала зустріч з його головою Йоелем Едельштейном. По завершенні зустрічі делегація відбула до Тель-Авіва, де відвідала Генеральний Штаб оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) та зустрілася з Головним військовим рабином ЦАХАЛУ рабі Єялем Каримом, який поділився ізраїльським досвідом організації військового капеланства в Армії оборони Ізраїлю та пояснив особливості несення військової служби віруючими громадянами.

Увечері того ж дня, делегація зустрілася з Послом України у Державі Ізраїль паном Генадієм Надоленком.

На завершення візиту, зранку 6 березня, делегація відвідала Ізраїльський національний меморіал Голокосту та Героїзму «Яд Ва-Шем».

Офіційний візит делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Ізраїлю відбувся за ініціативи чинного Головуючого у ВРЦіРО, Головного Рабина Києва та України Якова Дов Блайха.

Нагадаємо, що перше виїзне засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відбулося у 2009 році і було здійснено також до Держави Ізраїль. Тоді результатом зустрічей делегації ВРЦіРО на найвищому рівні стало остаточне вирішення питання встановлення безвізового режиму між Україною та Ізраїлем.

Усі фотоматеріали – Інституту релігійної свободи.

Переглядів: 35

Перейти до панелі інструментів