Звернення голови Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів (+відео)

Звернення голови Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях єпископа Баришівського Віктора (Коцаби) до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів

Шановні представники європейської спільноти!

Від імені вірян Української Православної Церкви звертаюся до всіх небайдужих представників міжнародних інституцій. Наша Церква є найбільшою конфесією України, яка налічує понад 12 тисяч громад. Ці храми і монастирі відвідують мільйони громадян України, які люблять свою країну і свій народ, невпинно моляться про припинення війни та встановлення миру на своїй Батьківщині. Але, на превеликий жаль, православні віруючі України стали заручниками політичної гри перших осіб держави, які втягнули в ці процеси і Константинопольського Патріарха Варфоломія, що вже призвело до численних зіткнень на релігійному ґрунті.

Здавалось би, добра справа — спроба створення Єдиної Помісної Церкви в Україні, мала б увінчатися примиренням, але замість цього нашу країну сколихнули нові протиріччя та конфлікти.

Сьогодні храми нашої Церкви, яка має тисячолітню історію, захоплюють, віруючих б’ють, а державні чиновники примушують священнослужителів УПЦ переходити в підтримувану Президентом України «нову Церкву». Служба безпеки України викликає на допити наших священиків, а наші єпископи можуть виїжджати за кордон лише після попереднього допиту і посиленого огляду спеціальними державними службами. У цьому зверненні Ви побачите шокуючі кадри побиття віруючих та захоплень храмів в присутності співробітників поліції, що стає вже буденною справою в нашій країні. Також наприкінці ми публікуємо посилання на правозахисні звіти та наші заяви в ОБСЄ і ООН, що містять детальні докази цих фактів.

Протягом останніх п’яти років політики найвищого рівня відкрито висловлюють неприязнь до нашої Церкви, подаючи всьому суспільству маркери того, що стосовно до УПЦ та її віруючих можна безкарно вчиняти злочини.

Зовсім недавно парламент України прийняв закон, що зобов’язує всі наші релігійні організації внести зміни у свої історичні назви, включивши в них відомості, які не відповідають дійсності. Цей закон є прямим втручанням держави в справи Церкви, що порушує не тільки базові права людини, але й європейський принцип автономії релігійних організацій. Ми ніколи не заперечували наш духовний зв’язок з Руською Православною Церквою, від якої Українська Православна Церква отримала незалежність у всіх адміністративно-управлінських та фінансово-господарських питаннях відповідно до Томосу про незалежність і самостійність, дарованого нашій Церкві ще в 1990 році. Ось уже 29 років адміністративний центр управління Української Православної Церкви знаходиться в столиці нашої незалежної держави — місті Києві.

Незважаючи на це, Президент та інші політики намагаються звинуватити нас у неіснуючих «зв’язках з Москвою», «сепаратизмі», «пропаганді руського міра», навішуючи на наших віруючих політичні ярлики, які не мають нічого спільного з церковним життям.

Сьогодні в Україні відбувається боротьба за останнім бар’єром людського виміру – духовним. Це, безсумнівно, буде мати свої негативні наслідки не лише для нашої країни, яка інтегрується в Європу, але і для всіх країн Європейського Союзу та всього світу. Ніколи переслідування християн не залишалися безслідними для правителів, які їх вчиняли, бо ми знаємо, що Бог зневаженим не буває.

Нам і Вам добре відомо, що Ви можете істотно вплинути на події в нашій країні, так як українці за своєю природою — миролюбний народ, який не хоче конфліктів і чвар, а розпалювання релігійної ворожнечі — штучний процес, ініційований людьми, котрі заперечують правові, європейські, демократичні та загальнолюдські цінності.

Мільйони віруючих нашої Української Православної Церкви виступають із закликом до офіційних осіб європейських і міжнародних інституцій підняти свій вагомий голос і втрутитися в події, що відбуваються у теперішній час в Україні, відповідно до Ваших повноважень і мандатів, які передбачають право висловлюватися, діяти і захищати справедливість за допомогою сучасних інструментів дипломатії, права та правосуддя.

Ми запрошуємо всіх зацікавлених журналістів, правозахисників, чиновників ООН, ЄС та інших країн, — приїхати в Україну і побачити на власні очі все, що відбувається, щоб детально вивчити наше складне становище.

Зі свого боку ми вже кілька останніх років інформуємо міжнародний правозахисний механізм, систему спеціальних доповідачів ООН зі свободи релігії та переконань, Раду з прав людини ООН, ОБСЄ про факти порушень прав віруючих Української Православної Церкви і будемо продовжувати це робити.

Дякую за увагу.

Переглядів: 13

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів